REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Siirt Gazetesi

ESKİ TATLAR KALMADI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ESKİ TATLAR KALMADI
6-Ayhan MERGEN
6-Ayhan MERGEN( kanal56@hotmail.comm )
2 views
11 Ekim 2017 - 12:00
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Dilerseniz yaşanan günlük sorunlardan, hay huylardan, birçoğu yanlış dedikodulardan biraz sıyrılalım. Eski günlere  şöyle bir uzanalım ve eski Siirt’e özgü o tatları hatırlayalım.

Kültürümüzdeki erozyon hemen her alanda kendisini hissettiriyor. Düğün dernekten mutfağa kadar hemen her alanda bir yozlaşma, bir kültürden kopma görüyoruz. Hatta üretimde bile bu kopmayı görüyoruz. Artık Siirt’in eski bağları yok. O bağlarda yetişen cins-cins üzümünden de bahsetmek mümkün değil. Üzümler olmayınca o eski pestillerde olmuyor.

Özellikle Halenze yani Bağtepe de üretilen o sinceri üzümünden yapılan pestillerle tatlı sucukların tadına doyum olmuyordu. Hem eşsiz bir tadı vardı hem de kış sezonu boyunca yumuşaklığını koruyor ve hiç sertleşmiyordu. Günümüzde o eski köyümüzde yeni mahallemizde bu pestilin yapımına devam ediliyor. Ancak bağlar eskisi kadar verimli olmadığı için miktar olarak çok az oluyor. Miktarın azlığının yanı sıra o eski lezzeti de bulmak mümkün olmuyor gibi. Eski insanlarımız sevgilerini mi katıyordu yoksa onların yaptığı yöntemler mi terk edildi? Belki de artık günümüzde envai çeşit tatlı ürünü bulabildiğimiz için o pestilin tadı damaklarımızda eskisi kadar etki bırakmıyor.

Aynı şekilde Şirvan ilçemize bağlı Ormanbağı Köyünde yapılan o eşsiz tada sahip pekmezde artık eskisi kadar bol miktarda bulunamıyor ve üretimi azaldı. Üretimin azalması ile birlikte eski tadı da yok. Yine en kaliteli pekmezlerden biri. Ancak tıpkı pestilde olduğu gibi insanın damağında eskisi kadar unutulmaz  bir tat bırakmıyor.

Daha önce de bazı yazılarımda bahsettim ığbeysıl hımmosu da yani nohutlu ekmeği de bulamıyoruz. Çocukluğumuzda fırınlardan aldığımız o leziz, yumuşak ekmek artık yok. Ununa öğütülmüş, nohut eklenerek yapılan bu ekmeğin lezzeti bir başkaydı ve diğer  ekmeklere benzemiyordu. Günümüzde mısır ekmeği, çavdar ekmeği, yulaflı ve tahinli ekmek üreten fırıncılarımız keşke bir zahmet edip o  bize özgü ekmeği de üretseler. Hem yeni nesil güzel bir tatla tanışmış hem de kültürümüzün bir ürünü yaşatılmış olacak.

Yine daha önce değindiğim bir başka lezzetimizde cevizli helvaydı. Mevlidi Şerif davetlerinin  vazgeçilmez ikramını son yıllarda artık bulamıyoruz. Lavaş ekmeğe veya saç yufkasının içine konularak yenilen ve adeta  ağızda eriyen o güzelim helva günümüzde üretilmiyor. Yeni neslin çoğu bu helvayı bilmiyor bile.

Susamlı helvada artık ilimizde üretilmiyor. Ancak Gaziantepli helva imalatçıları bunu üretiyor. Esnafımızda oradan getirtiyor. Fakat cevizli helva artık yok. Bunu yapmayı bilen bir iki esnafımız halen hayatta. Peynir veya başka helva çeşitleri sattıkları için bu helvanın üretimini yapmıyorlar. Tabii ki bunda ceviz içinin maliyetinin de etkisi var. Ceviz içi pahalı olunca helvanın da fiyatı doğal olarak yükseliyor.

Bunlar örnek verdiğim  işlenmiş ürün dört lezzet. Kaybettiğimiz daha birçok lezzetimiz var. Elma şekerinden şem şekere kadar. Onları da bir başka yazıda ele alırız.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.