REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Siirt Gazetesi

ESKİYE DÖNÜŞ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ESKİYE DÖNÜŞ
6-Ayhan MERGEN
6-Ayhan MERGEN( kanal56@hotmail.comm )
0 views
06 Eylül 2017 - 11:17
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Son dönemler de bir çok alanda bir eskiye dönüş görülüyor. Ülke genelinde olduğu gibi Siirt’te de bu dönüşün  izlerini görüyoruz. Özellikle gıda alanında gerçekten tam anlamıyla insanımız bir arayış içerisinde ve çoğunlukla da eski yöntemlere dönmeyi tercih ediyor.

Son yıllarda yapılan yayınlarında etkisiyle inanımız artık pastörize sütten peynir ve tereyağına kadar fabrikasyon ürünü süt ürünlerini tercih etmemeye başladı.  Daha önceleri fersah fersah kaçtığı tereyağının şimdi atadan deden kalma yöntemlerle üretilenini alıp,  tüketiyor. Aynı şekilde otlu peynir tüketiminde fark edilir bir artış mevcut.

Ama esas tüketim alışkanlığı değişikliğini sucuk turşu ve kurutulmuş sebzede görüyoruz. Birkaç yıl öncesinde Siirt üretimi sucuklar neredeyse terk edilmişti. Şimdi evlerimizde yapamasak bile sucuk ihtiyacımızı hazır fabrikasyon ürünü bir çok şey katılmış sucuklar yerine Siirtli kasapların ürettiği sucuklarla karşılıyoruz.

Ev yapımı turşu tüketiminde de eskiye  rağbet var. Artık evlerde kurulan turşular tercih edilmeye başlandı. Birçok hanımın birbirlerinden turşu yapımının püf noktalarını öğrendiklerini görüyoruz.

Fabrikasyon salça tüketimi de eskiye oranla azalmaya başladı. Birçok hanım, artık evlerimizin yapısı gereği büyük kazanlarda  salça yapamıyorsa da küçük ölçekli tencerelerde salça yaparak cam kavanozlara doldurmaya başladı. Domateslerin ucuz olduğu bu dönemde, ev hanımları harıl harıl salça yapıyor. Daha sağlıklı,  en azından içinde ne olduğunu bildiğimiz bu salçalar tüketilmeye başlandı.

Patlıcan dolmalık biber kurutma işlemi eskiden  beri devam ediyordu. Ancak son yıllarda bu konuda da büyük bir artış görülüyor. Hatta il ihtiyacının ötesinde bir kurutma işlemi yapılıyor. Kurutulan sebzeler  il dışındaki akrabalara gönderiliyor. Biber patlıcanın aksine domates kurutma işlemi yakın bir zamanda neredeyse sona ermişti. O konuda da büyük bir dönüş var. Artık bayanlarımız yakın bir zamana kadar dudak bükerek, baktıkları kurutulmuş domatesleri büyük bir hevesle yemeklerinde kullanmaya başladılar.

Eskiye dönüş konusunda beni sevindiren esas nokta meyve kurutma işlemine ilgi gösterilmeye başlanmış olması. Geçenlerde  bir ulusal marketler zincirinin Siirt Mağazasındaydım. Elma ve erik fiyatlarında indirime gidilmişti. Kalabalık bir bayan grubu, 10 ar, 15 er kilo elma alıyorlardı.Tezgahtar bu kadar ürünü ne yapacaklarını sordu. Onlarda kurutmak için aldıklarını söylediler.

Benzer bir durum reçel yapımında da görülüyor.Her geçen yıl hazır reçellerin pabucu dama atılıyor. Ev yapımı reçel artıyor.Bu eğilim böyle devam ederse ne dersiniz birkaç yıl sonra meskut yani tuzlanmış ev hazırlamaya başlayacak mıyız?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.