Siirt’te görev yapan bazı yöneticilerin, vatandaşlara ve personellerine karşı takındıkları yanlış tutuma zaman zaman değiniyorum ancak, genel kişi ve kurum adı belirtmiyorum.. Bunun nedeni de aynı hataların birden çok kurumda gerçekleştiğini görmüş olmamdır.. Tek bir kurumun adını yazdığımda diğer kurumlara haksızlık etmiş olurum endişesi taşıyorum ve bu nedenle sorunu ortaya atıyorum ki, belki çok sayıdaki kişi üzerine alır ve tutumunu gözden geçirir.
Gerçekten bazı kurum yöneticilerinin davranışlarını tasvip etmek mümkün değil.. Örneğin kendisine dar bir kadrodan bir dünya oluşturmuş ve bütün iletişimini bunlar aracılığıyla sağlayan yöneticiler var.. Etraflarında adete etten bir duvar ören ve onları bir cam fanustaymış gibi çevreleri ile bağlantılarını koparan bu kişilerin doğru, yanlış her bilgiye inanıyor ve yaptıkları yönlendirmelere göre hareket ediyorlar.
Geçenlerde önemli bir kurumumuzun tepe yöneticisi ile kurmaylarının yer aldığı bir sohbet yaptım.. Konu çalışma yöntemine gelince o tepe yönetici, kurmaylarını göstererek onlara danışmadan hiçbir karar almadığını belirtince ben de ona Arapça da çok sık kullandığımız “ kimse yoğurdum ekşidir demez” deyimini hatırlattım.. Her biri bir birimden sorumlu o kurmaylardan hangisi gidip o tepedeki yöneticiye benim birimimde şu yanlış yapıldı veya şunu eksik bıraktık diyecek? Doğal olarak böyle bir şey beklemek saflık olur.
Aslında çok sevgili yöneticilerimizi benim naçizane olarak uyarmam gerekmiyor.. Onlara İngiltere’de çekilen ve daha sonra Türkiye versiyonunun da çekimi yapılan “Emret Bakanım “ adlı diziyi öneririm. Daha sonraları “Emret Başbakanım” olarak sürdürülen bu dizide yöneticilerin etrafını saran kişilerin onları nasıl yanlış bir şekilde yönlendirdikleri açık bir şekilde ortaya konuluyor.. İnternette rahatlıkla bulunup izleyebilirsiniz.. Gerçekten de her yöneticinin defalarca izlemesini öneriyorum.
Özetle, hangi konumda olursa olsun her yöneticinin yalnız etrafını saran kişilerin söylemleri ile yetinmemesi ve hizmet götürdükleri kişilerin ve hatta daha alt personelin de görüşlerini sık sık almaları ve buna göre değerlendirme yapması gerekir.. Başka bir deyimle, cam fanusu tamamen kırmaları veya en azından temiz bir nefes alabilmek için çatlatmaları gerekiyor.
Tabii ki görev süresinin sonunda bir “is” değil de bir “iz” bırakmak ve unutulmamak istiyorlarsa…