Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

FISTIK BAHÇELERİNDE HIRSIZLIKLAR BAŞLADI ÇİFTÇİNİN MALINI KORUYALIM

Son 35-40 yıldır çiftçimizin her yıl bu mevsimde yaşadığı sorun tekrar yaşanmaya başlandı. Fıstıklar olgunlaştı, bahçelerden hırsızlıklar başladı. Fıstık bahçesi sahibi çiftçilerimizin yakınmaları şimdiden başladı. Geçenlerde bir yazımda da belirttiğim gibi büyük çoğunluğu 18 yaş altı vicdansızlar bahçelere dadanarak bir yılın mahsulünü göz açıp kapatıncaya kadar torbalara doldurup ortadan kayboluveriyorlar.

Bu işler özellikle geceleri, yani bahçe sahiplerinin orada olmadığı saatlerde yapılıyor. Bir iki saatte normal değerleri ile birkaç bin TL lik ürünü çalan hırsızlar bunları çok cüzi bir fiyatla en az kendileri kadar kötü niyetli kişilere satma yoluna gidiyorlar.

Çiftçinin bir yıllık emeğinin karşılığı  küçük bir zaman dilimi içerisinde kaybolup gidiyor.Yalnız o yılın mahsulü gitse, neyse bir sonraki yılın mahsulü de yok oluyor. Çünkü fıstığın bir özelliği de  gelecek yılın mahsulünün  bir önceki yılın mahsulü dallarından  toplanmadan  beliriliyor olmasıdır. Hırsızların yakalanma korkusu ile  fazla zaman ve emek harcamamak kaygısıyla  hiç acımadan ulaşamadıkları dallara sopalarla vurarak mahsulü indirme yoluna gidiyorlar. Mahsulle birlikte körpe dallarda yere düşüyor.

Böylelikle çiftçinin yalnız bu yılkı mahsulü değil gelecek yıldaki  mahsulü de yok olmuş oluyor. Çiftçiyi maddi açıdan büyük zarara sokan bu  durum gelecek yılında mahsulünün yok olmasına neden olduğu içinde aynı zamanda milli ekonomiye de zarardır. Çünkü bir sonraki yılın rekoltesinin düşmesine neden oluyor.

Fıstık üretiminin artmasına paralel olarak artarak devam eden bu duruma bir son vermek gerekiyor. Bu nedenle özellikle bu mevsimde güvenlik güçlerimizin  her zaman gösterdikleri hassasiyeti arttırmalarında  büyük  yarar vardır. Peki neler yapılabilir ? Elbette konunun uzmanı değilim, ama ilk etapta aklıma gelen bir  kaç önlem var. Mobese kameralarından drownlardan yararlanılabilir. Yine bu dönemde bahçelerin bulunduğu alanlarda motorize ekiplerin devriye atmaları imkanı araştırılabilir.

Özetle bu konu ilimiz tarımı ve çiftçileri için çok önemli bir konu.Üzerinde hassasiyetle durmak gerekiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER