Dini bayramlar hayatımızda önemli bir yer tutuyor.. Bugünlerde hepimizi bir sevinç kaplar, kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularımız doruğa çıkar.. Ancak bu Ramazan Bayramının diğer bayramlardan ayrılan iki önemli yönü bulunuyor ve bu yönlerini göz önünde bulundurarak daha farklı bir şekilde idrak etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Bu yönlerden birincisi hepimizin bildiği üzere, iki yılı aşkın bir süreden beri bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle bütün hayatımız alt üst olmuş ve bundan dini bayramlarımızda nasiplerini almışlardı.. Bu süre içerisinde bayramları evlerimizde kapanarak geçirdik.. Kimse ile kucaklaşamadık, bayramlarımızı yüz yüze kutlayamadık.. Kırk yıllık hatırı olan kahvelerimizi karşılıklı olarak içemedik.
Şimdi şükürler olsun bu kabus sona erdi, eriyor.. Bunun değerini bilelim ve geçmiş bayramların acısını çıkartırcasına bütün dost ve akrabalarımızı tek tek ziyaret edelim, kucaklaşalım, bayramlaşalım.. Dargınlık ve kırgınlık varsa üstlerine bir çizgi çekelim.. Yeni ve beyaz bir sayfa açalım.. Bol bol hasret giderelim.
İkinci konuda en az bunun kadar önemli..Yine hepimizin bildiği üzere son aylarda gerçekten hayat pahalı ve insanlar ailelerini geçindirmekte zorluk çekiyorlar..Birçok ailede ekonomik sıkıntılar nedeniyle bayram için hiç bir hazırlık yapılamayacak.. Yani bir anlamda bayram onların semtine uğramayacak.
O halde gelin bu bayramı yalnız bizim bayramımız olmaktan çıkaralım.. Şöyle bir çevremizi gözden geçirelim.. Yakın akrabalardan başlayarak aileleri mercek altına tutalım.. Bu durumda olan bir ya da birkaç aile belirleyelim ve bunlara bütçemizin elverdiği oranda yardım edelim.. Onların da bayram sevincini yaşamalarına vesile olalım.. Varsa küçük çocuklarına birkaç parça elbise alalım.. Bunları yapamıyorsak hiç değilse babalarımızın. dedelerimizin yaptıkları gibi onların bayram yemeklerini (yani ğedetıl id) sağlayalım.
Evet, gelin bayramı yalnız bizim bayram olmaktan çıkaralım.