Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

GELİN, PANDEMİYE KARŞI BİR DE DUA EDELİM!

Koronavirüs Pandemisi 2019 yılının son günlerinde Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Hastalığın ilk başta zatürre olduğu zannedilmiş, Çinli yetkililer ilk olarak 31 Aralık 2019 günü Çin’in 11 milyon nüfusa sahip kenti Vuhan’da 41 kişide zatürre benzeri bir hastalık olduğunu bildirmişti. Ancak daha sonra bunun zatürreye neden olan bir virüs olmadığı anlaşıldı. Yeni bir virüsten kaynaklandığı belirlenen hastalık hızla yayılmaya başladı. Giderek bütün dünya ülkelerine yayılan virüs, 10 Mart günü koronavirüsün tespit edildiği ülkeler arasına Türkiye de katıldı10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece saat 00.30’da Türkiye’deki ilk koronavirüs vakası resmen açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı basın toplantısında bir kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını, bu kişinin Avrupa’dan geldiğini ve kendisiyle birlikte yakınlarının da karantinaya alındığını duyurdu.

Bütün dünya ülkeleri bu ölümcül virüsle mücadele halinde. Türkiye’de de mücadele devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, mücadele konusunda birçok ülkeden daha iyi durumda olduğumuzu iddia ederken, başta Türk Tabipler Birliği Odası olmak üzere sağlıkla ilgili birçok kuruluş bunun tam aksini söylemekte, durumun giderek daha da ağırlaştığını, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan rakamların gerçekleri yansıtmadığını öne sürmektedirler.

Başlangıçta, Yaz mevsimine girildiğinde sıcakların etkisiyle pandeminin azalacağı, hatta yok olacağı iddia edilmişti. Ancak, Yaz mevsiminin son ayında olmamıza karşılık, pandeminin hızını arttırdığı gözlemlenmektedir.

Öncelikle tababet ilminin bütün gereklerini yerine getirmek yanında, istedik ki, salgın hastalıklarla ilgili duaları anımsatalım.  Bilindiği gibi YÜCE ALLAH tarafından insanlar zaman-zaman çeşitli şekillerde imtihana tabii tutulmuşlardır. Hastalıkların da bu imtihanın bir parçası olduğuna inanmak gerekir. Hastalıklara karşı elimizden gelen bütün önlem aldıktan sonra şifa verenin Allah olduğu bilinci ile el açıp yalvarmak, dua etmek gerekir. Bizim inancımızda hastalıklar hususunda önce tedbir alınır. Günün koşullarında hangi tedbirleri almak gerekirse o tedbirler alınır ve Şafii olanın (şifa verenin) Allah olduğu bilinci ile YÜCE ALLAH’TAN yardım dilenir. Nitekim Peygamber Efendimiz HAZRET-İ MUHAMMED (O’na al ve ashabına salat ve selâm olsun) tarafından yapılmış dualar vardır. “EZHİBİL-BE’SE RABBEN’NASİ EŞFİ VE ENTEŞ’ŞAFİ LA ŞİFAE İLLA ŞİFAUKE ŞİFAEN LA YUĞADİRU SEKAME.” Bu dualardan biridir. Türkçeye: “Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın.”

Peygamber Efendimizin salgın hastalıklara karşı bir başka duası da şöyledir: “BİSMİLLAHİ TURBETU ARDİNA VE RÎKATU BA’DİNA YÜŞFE SAKİMUNA Bİ-İZNİ RABBİNA.”

Anlamı: “Allah’ın adıyla duâya başlarım. Bizim yerimizin toprağı ve birimizin tükürüğü vesilesiyle Allah’ın izniyle hastamız şifâ bulur.”

Hasta oldukları bir zamanda, Peygamber Efendimizi ziyaret eden HAZRET-İ CEBRAİL’İN kendisine şöyle dua ettiği belirtilir. “BİSMİLLAHİ ARKIYKE MİN KULLİ ŞEYİN YU’ZİKE MİN ŞERRİ KULLİ NEFSİN EV AYNİN HASİDİN, ALLAHU YEŞFİKE BİSMİLLAHİ ARKIYKE.”

Manası: “Allah’ın ismiyle seni rahatsız eden her şeyden sana okurum. Her nefsin veya hasetçi her gözün şerrinden Allah sana şifâ versin. Allah’ın adıyla sana okurum.”

Peygamber Efendimizin hasta olduklarında da Kur’an-ı Kerim’den: “BİSMİLLAHİ ALLAHÜMME DÂVİNİ Bİ DEVAİKE VEŞFİNİ Bİ ŞİFAİKE VE AĞNİNİ Bİ FADLİKE AMMEN SİVÂK VAHZER ANNİ EZAKE” ayetlerini okuduğu mervidir.

Bu ayetlerin manası şöyle türcüme edilebilir: “Allah’ın ismiyle. Ey Rabbim! Beni kendi devân ile tedavi et, bana kendi şifân ile şifâ ver ve beni kendi fazlınla Senden başkalarından müstağni kıl ve beni ezalardan uzak tut.”

Evet, tıbben alınması gereken önlemleri almak şartıyla, gelin bu duaları da içtenlikle yapalım. YÜCE RABBİMİZDEN, SADECE BİZİ DEĞİL, BÜTÜN İNSANLIĞI BU PANDEMİDEN KURTARMASI İÇİN YALVARALIM.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER