17 Ağustos 1999 saat 03.02’de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce‘de büyük yıkımlara neden olmuştu.
17 Ağustos Depremi, gerek nüfus yoğunluğu gerekse de ekonomik faaliyet açısından Türkiye’nin en önemli bölgesini etkilemiş, resmi rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetmiş, 48 bin 901 kişi yaralanmış, 6 bine yakın vatandaşyımıza da ulaşılamamıştı.
Merkez üssü Gölcük/Kocaeli olan Deprem 17 km. derinlikte meydana gelmişti. Şiddeti hakkında muhtelif kurumlara göre 7.2’den,. 7.6’ya kadar değişen rakamlar verilmişti.
1999 Gölcük Depremi olarak tanımlanması yanında (İzmit Depremi), (Marmara Depremi) veya (17 Ağustos 1999 depremi) olarak da anılmaktadır. 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03.02’de meydana gelen Kocaeli/Gölcük merkezli depremin Aletsel büyüklüğü Mw=7,4 (Kandilli Rasathanesi) veya Mw=7,6 (USGS) ölçülen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştu.
17 Ağustos depremi tüm Marmara Bölgesi’nde, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedilmişti. Resmî raporlara göre 17.480 ölüm, 23.781 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. 2010 yılında yayımlanan Meclis araştırması raporuna göre 18.373 kişi öldü. 48 bin 901 kişi ise yaralandı.]
Yaklaşık 16.000.000 insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerek de sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye’nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi’nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur.
Deprem Bölgesinde muhtelif illerden vatandaşlar bulunduğu gibi, Siirtli hemşehrilerimiz de bulunuyordu. Özellikle Yalova’yı mesken edinmiş Siirtliler arasında 200’e yakın hemşehrimiz de yaşamlarını yitirenler arasında bulunmaktaydı. Bu ailelerden akıllarda kalan özellikle İHSAN TAN AİLESİDİR. Ailenin tüm fertleri depremde yaşamlarını yitirmişlerdi. Deprem olayından günlerce sonra enkazların altından cesetleri çıkarılmış ve Siirt’e getirilerek Şeyh Musa Mezarlığına defnedilmişlerdi.
Şehrimizde (İHSAN TAN BULVARI) adı verilen mevki de bu ailenin reisi durumunda olan İHSAN TAN’ın adına izafeten verilmiştir. Yine depremde ailece yaşamlarını yitirenler Siirtliler arasında FOTO İSMET ve ailesi, ile Şehrimizde uzun yıllar Bina ustası olarak çalışmış ve çok sayıda binaya imzalarını atmış Sadullah ve Vadullah kardeşlerin aileleri de bulunuyordu. Ancak, depremde yaşamlarını yitiren hemşehrilerimizden cenazeleri Siirt’e getirilen tek aile İHSAN TAN AİLESİ oldu.
1999 depreminde can veren bütün vatandaşlarımızla birlikte aynı depremde can veren Siirtli hemşehrilerimizi depremin yıldönümünde bir kere daha rahmetle anıyoruz.