Dillendirilmeye başlandığında ilk dönemlerde bize hayal gibi gelen Tıp Fakültesi konusunda çok önemli bir merhale aşıldı. Siirt Üniversitesi Senatosunun raporunun Yüksek Öğretim Kurulu Genel Kurulu tarafından kabul edildikten sonra Tıp Fakültesinin kurulması için Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmış bir bakanlar kurulu raporu gerekiyordu. Siirt’i ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Ethem Sancak ile ilk günden beri bu konuyu takip eden Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay bakanlar kurulu kararının da tamam olduğunu belirttiler.
Şimdi mevzuat açısından tek bir eksiğimiz kaldı o da kararın sayın cumhurbaşkanı tarafından onaylanması. Bu karar bugün yarın onaylanır, çünkü Sayın cumhurbaşkanımız partisinin Siirt kongresi nedeniyle ilimize yaptığı ziyarette Tıp Fakültesinin kurulacağı müjdesini bizzat kendileri vermişti.
Özetlemek gerekirse Tıp Fakültesinin kurulması işinde mevzuat açısından her şey tamamlandı diyebiliriz. Olayın ikinci ama çok daha önemli aşamasına geliyoruz. O da öğretim üyesi bulma konusu. Normal bir fakülte veya bir bölümün açılabilmesi için o branşta en az üç akademisyeninin bulunması yeterlidir. Burada sayı çok daha yüksek. Çünkü sağlık alanında ana bilim dalları olarak adlandırılan; Dahiliye, Genel Cerrahi, Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Ortopedi, Ruh Sağlığı, Göğüs Hastalıkları ve benzeri branşların her birinde en az üç öğretim üyesinin olması gerekiyor.
Akademik kariyere sahip bu kadar uzman tıp doktorunu bulmak ilk etapta zor olabilir. İşte burada Siirtlilere yani Siirtli akademisyen tıp insanlarına görev düşüyor. Bugün neredeyse hemen her Tıp Fakültesinde çok sayıda Siirtli hemşerimiz görev yapmaktadır ki, bunların en az on, on beş kadarı kendi branşlarında ülkemizin önde gelen hekimleri arasında sayılıyorlar. Bu hemşerilerimizin Siirt’te kurulacak olan Tıp Fakültesine sahip çıkmaları gerekiyor. Kısa veya uzun süreli olarak gelip burada görev yapmaları ve bir yandan vatandaşa şifa dağıtırken, bir diğer yandan da geleceğin doktorlarını yetiştirmeleri gerekiyor.
Edindiğim bilgiye göre üniversitemizde bunların belirlenmesi konusunda bir çalışma başlatıldı. Siirt Tıp Fakültesinde görev yapabilecek konumda olanlar belirlendikten sonra, gelip burada çalışmaları için teklif götürülecek.
Umarım bunların her biri belirli bir süreliğine de olsa gelip burada görev yapmayı kabul eder ve memleketine olan vefa borcunu ödemiş olur.