Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

“HAMİLİ KART YAKINIMDIR”

Cumhuriyetin ilanından birkaç yıl sonra Cumhuriyetimizin banisi Mareşal/Gazi ve tek Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk Mudanya üzerinden Bursa’ya seyahat ederken, bu sırada kendisine halk tarafından büyük bir ilgi gösterilir.. Aracına yanaşanlar, sevgi gösterisinde bulunanlar derken, bir anda kalabalık bir kitle tarafından etrafı sarılır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk kalabalığı yararak kendisine doğru yaklaşan bir kadın görür, kadın yanına geldiğinde elinde bir kâğıt vardır.. Mustafa Kemal Atatürk’e yaklaşır.. Çevredeki herkesin fark edebileceği titrek bir sesle; “Beni tanıdın mı oğul?” der ve anlatmaya başlar.

Ben sizin Selanik’ten komşunuzdum.. Bir oğlum var, Devlet Demir Yolları’nda işe girmek istiyor.. Siz onu alsınlar dediniz, fakat müdür dinlemedi ve oğlumu işe almadı.. Ne olur bir kere de siz söyleyiniz der.” Duydukları karşısında Gazi Mustafa Kemal Atatürk mutlu olmuş gibi görünür.. Anlatılanları anladığını belli eden bir ifadeyle; “Oğlunu işe almadılar mı?” diye sorar.. Kadının onaylarcasına bakışları arasında konuşmasına devam eder.. “Ben talimat verdiğim halde mi almadılar?” “Ne kadar iyi olmuş, çok iyi yapmışlar, işte cumhuriyet böyle anlaşılacak.” der.

O an yakınındaki bürokratlara emir vermesini bekleyen kadın şaşırır ama Mustafa Kemal mutluydu.. Yıllar boyu öncülük ettiği devrimler yerini bulmuştu.. Hayalini kurduğu, liyakatin, bilginin yetkili olduğu bir Türkiye Cumhuriyeti inşa edebilmişti.

İşte Genç Türkiye’nin on yılda yarattığı Türk mucizesinin parolası bu hatıranın manasında yatmaktadır.. Ehliyet ve liyakat sahibi olmayanların işgal edeceği devlet kadroları halka hizmet değil, zarardır ve yükselme ve ilerleme ancak ehil eller marifetiyle olur.

En yüksek mercilerdekilerin ehliyetsiz olan en yakınlarının dahi devlet kadrolarına getirilmesi ve sadakatin ön plana çıkarılması vatana da, ülkeye de, ilerleme ve refaha da aykırıdır.

Atatürk’ün emrini dinlemeyecek kadar liyakate ve vatanseverliğe sahip kadrolar var olduğu içindir ki, Cumhuriyet’in temelleri bu denli sağlamdır. Sadakat ön plana çıkarılmadığı içindir ki, tüm alanlarda başarı yakalanabilmiştir.

Ve Atatürk, emrini dinlemeyen memurlara, mahiyete, vatan evlatlarına dahi sevgi ve hoşgörü gösterecek, onların azarlanmayı göze alıp işlerine sahip çıkmasına sevinecek kadar kadirşinas yüce bir karakterdir.

Liyakat, ehliyet ve vatan sevgisi bu nedenle yücedir ve vazgeçilmezdir.

Şu an bu tür işlerin nasıl gerçekleştirildiğini burada satırlarca yazmanın bir alemi yok..Hamili kart yakınımdır yazdırdığınız an her şeyi rahatlıkla  çözebiliyorsunuz ve maalesef hepimiz buna alıştırıldık.

Hamili kart yakınımdır ibaresi, milletvekili veya bakan bir tanıdığınız varsa şayet, kartvizitini alıp, arkasına “hamili kart yakınımdır” ibaresini yazdırıp, daha sonra partisinin desteklediği bir başka siyasetçiye giderek işinizi rahatlıkla çözmeye imkân sağlayan, liyakat sahibi olmamasına ve hak etmemesine rağmen (!) eşinize, oğlunuza ya da bir yakınınıza iş imkanı sağlayarak bu milletin başına bela eden ve ülkemizde çok sık kullanılan bir yöntemdir!..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER