TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim.
Sabahat ERDOĞAN SARITAŞ/Siirt Milletvekili
Ülke tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayda geçen 6 Şubat Pazarcık depremlerinin yaralarını henüz saramamışken, uzmanlar ve bilim insanları bizi bekleyen diğer olası büyük depremler konusunda uyarıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin olası benzer depremlere ne kadar hazır olduğu merak konusu. Bilim insanlarının raporlarına göre; Türkiye fay hattı üzerinde 45 il, 110 ilçe yer alıyor. Bu il ve ilçeler arasında vekili olduğum Siirt de birinci derece riskli bölgede yer alıyor. Kentte yakın tarihte çok büyük depremler olmasa da yüksek tehlikeli deprem bölgesi içerisinde bulunuyor.
Bu bağlamda;
1- Siirt’te olası büyük bir depremde kaç kişilik toplanma alanına ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir?
2- Siirt’te afet ve acil durumda kullanılacak kaç adet deprem toplanma alanı vardır? Bunların açık adresleri ve ilçelere göre dağılımı nasıldır?
3- Siirt’teki deprem toplanma alanlarının her birinin büyüklüğü nedir? Bu alanların her birinin kaç kişilik kapasitesi vardır?
4- Olası bir depremde deprem toplanma alanlarının yetersiz kalması durumuna karşı ne gibi önlemler alınmıştır?
5- Siirt’te kaç adet deprem konteyneri ve çadırı bulunmaktadır? Bunların bakımları hangi sıklıkta yapılmaktadır?
6- Deprem toplanma alanları ve olası afet durumunda kullanılması öngörülen kamu binaları konusunda halk hangi yöntemlerle bilgilendirilmektedir?
7- Siirt ve ilçelerinde dayanıksız yapılar konusunda herhangi bir çalışmanız oldu mu?