Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

HİCRİ VE RUMİ TAKVİMLER

7 Temmuz 2024 PAZAR günü Arabi aylardan Muharrem ayının ilk günü, yani, Hicri Yılbaşıydı.. Hicri Takvim HZ. MUHAMMED’İN (O’na al ve ashabına salat ve selam olsun) Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicri Takvim; Hicri Şemsi ve Hicri Kameri Takvim olmak üzere ikiye ayrılır.

Hz. Peygamber, Safer ayının 27. günü Hz. Ebubekir ile birlikte Medine’ye hicret etmek üzere Mekke’den ayrılmış, 4 gece Sevr Mağarası’nda kalmış. 1 Rebiülevvel Pazartesi günü Sevr Mağarasından Medine’ye doğru yola çıkmışlardır. 8 Rebiülevvel / 20 Eylül 622 Pazartesi günü Kuba köyüne gelmiş. Burada Kuba Mescidi’ni inşa etmiş ve 12 Rebiülevvel Cuma günü Medine’ye doğru hareket etmişlerdir.

Hicrî Şemsi Takvime Türkiye‘de Rumî Takvim de denir. Hz. Peygamberin Kabe’ye geliş günü olan miladi 20 Eylül 622 tarihini, Hicri sene başlangıcı olarak kabul eden, Arapça’da güneş anlamına gelen Şems kelimesinden de anlaşılacağı üzere, dünyanın güneş etrafındaki dolanımını esas alan bir takvimdir.

Hz. Ömer zamanında Hicretin 17. yılında alınan bir kararla Hicretin olduğu sene Hicri Takvimin 1. yılı ve o yılın Muharrem ayı da Hicri Kameri takvim için yılbaşı kabul edilmek suretiyle, o yıl 1 Muharrem’in rastladığı 16 Temmuz 622 tarihi de Hicri Kameri Takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Uygulamada Hicri Takvim olarak bu bilinmektedir.

Evet, 7 Temmuz itibarıyla bir Hicri takvimi daha gerilerde bırakırken, 19 Temmuz gününe denk gelen Muharrem ayının birinci gününü de PAZAR günü kutladık. Yani Hicri (Rumi) takvimde bir yılı gerilerde bırakarak, yeni bir yılı idrak ettik. Hicri takvime göre 15. asrın  (1400-1500) bir başka önemi vurgulanıyor. Hazreti Mehdi’nin bu asırda zuhur edeceği, Hazreti İsa aleyhisselamın da Dünyaya bu asırda teşrif edecekleri, hâdis-i şeriflere dayandırılarak iddia ediliyor. Tabii, konuyla ilgili hadis-i şeriflerin ne derece sahih oldukları konusunda, hâdis ilmiyle meşgul olanların karar vermeleri gerekmekte.

Gerçekten içinde bulunduğumuz asırda Hazret-i Mehdi zuhur edecekse ve Hazret-i İsa bir daha dünyaya teşrif edecekse, bu arada DECCAL’İN de gelmiş olması lâzım gelmez mi!

Tarihi perspektif içinde ele alırsak Aşure gününün önemi Hazret-i Adem’in tövbesinin kabul edildiği gün olmasına kadar uzar gider. Hazret-i İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazret-i Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i Yakup’un oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıklarının iyileşmesi, Hazret-i Musa’nın Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi hep aşure gününde meydana gelen ilahi mucizelerdir.

Ehli Şia inancında Aşure Günü’ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. Hz. Muhammed’in torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın oğlu Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişi hicri 61’de Muharrem’in 10’uncu gününde (Aşure Günü) Kerbelâ’da Yezid’in ordusu tarafından şehit edilmişlerdi.

Bundan dolayıdır ki ehli Şia Muharrem ve onu takip eden Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmazlar,  taziye meclisleri düzenleyerek mersiyeler okur, ihsan yemekleri verirler. Bazıları için her ayın onuncu günü Aşuradır. Bu kelime Muharrem ayında işlenen Hüseyin cinayetinden sonra tutulan geleneksel yasın diğer adı olarak yerleşmiştir. Türkiye’deki en büyük anma merasimi İstanbul Halkalı’daki Aşura Matem Merasimi’nde yapılır.

Bu tören Aşure gününü en iyi şekilde anlatması açısından UNESCO tarafından en iyi Aşure Merasimi seçilmiştir; ayrıca törende yapılan Aşure tiyatrosunun ve izleyicinin sayısı bakımından da Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday olmuştu.

Muharrem ayının girmesiyle birlikte Aşure Günü de heyecanla beklenmeye başlandı. Bilindiği gibi Aşure Günü, Muharrem ayının onuncu günü kutlanır. Dolayısıyla bu yılın aşure günü de 28 Temmuz Cuma gününe denk gelmektedir.

Bu yıl Muharrem ayının ilk günü olan 16 Temmuz Salı gününe denk gelmektedir.

İdrak ettiğimiz Muharrem Ayı ile Hicri 1446 yılının okurlarımıza, Müslüman Milletimize, İslam âlemine, tüm insanlığa dostluk, barış ve kardeşlik vesilesi olmasını diliyor, hicri yıllarını tebrik ediyoruz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER