Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

HİCRİ YILBAŞI

2024 yılının 6 Temmuz gününü 7 Temmuz gününe bağlayan gece, HİCRİ YILBAŞI GECESİDİR.

Peygamber Efendimiz HAZRET-İ MUHAMMED (O’na al ve ashabına salat ve selam olsun) bir hadis-i şeriflerinde:

“Muharrem ayının ilk on günü oruç tutan kimsenin Cenabı Hak o sene ömrünü bereketlendirir, uzatır” buyurmuşlardır.

Bir başka hadis-i şeriflerinde de:

“Bu ay içerisinde; Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri peş-peşe oruç tutulursa 900 senelik nafile sevabı verilir.” Buyurdukları rivayet olunur.

Muharrem Ayının ilk on gününe biz Siirtliler (AŞTIYEMIL AŞOR) deriz.

Muharrem ayının birinci gününden onuncu gününe kadar 10 gün oruç tutmak ve 10’uncu gün aşure pişirmek faziletli ibadetlerdendir. Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hüseyin Efendilerimizle cennete girecekleri ümit edilir.

Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10 günleri oruç tutmalıdır. Peygamber Efendimiz Hazret-i MUHAMMED (O’na al ve ashabına salat ve selam olsun) bir Muharrem ayında 9.cu gününe kadar seferde bulunuyorlardı. Bu bakımdan yalnız 10. gün oruç tutmuşlar ve “sağ olursak seneye 9. günü de tutarız” buyurmuşlardır.

Muharremin 9. ve 10. günleri tespih namazı kılmak, 9. ve 10. geceleri teheccüd vaktinde rıza-i ilahi için 4 rekat namaz kılmak, her rekatta 50 ihlası şerif okumak sünnettir.

İlk AŞURE YEMEĞİNİN, Hazret-i Nuh Aleyhisselam’ın gemisinin karaya oturacağı gün yapıldığı rivayet edilir. Gemide bütün zahireler tükenmiş gibidir. Arta kalan zahireler karıştırılarak son yemek yapılmıştır. Böylece bugün adına AŞURE dediğimiz  yemek ortaya çıkmıştır.

Aşure yemeğinin tarifi: Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin. Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz ya da aşurenin üzerine tarçın ya da nar taneleri ekleyebilirsiniz.

Evet, bu yıl miladi takvime göre 7 Temmuz günü mübarek MUHARREM ayının 1’inci günüdür. Cumartesi gününü pazar gününe bağlayan gece ise HİCRİ YILBAŞI GECESİDİR.   ÖZELLİKLE BİR SOYKIRIMLA KARŞI KARŞIYA OLAN FİLİSTİNLİ/ GAZZELİ KARDEŞLERİMİZİN KURTULUŞLARINA VESİLE OLMASINI YÜCE RABBİMİZDEN NİYAZ EDİYOR, BÜTÜN İSLAM ÂLEMİNİN YENİ HİCRİ YILLARINI TEBRİK EDİYORUZ.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER