Mustafa Kemal (ATATÜRK) henüz bir Osmanlı Paşasıyken bundan 107 yıl önce 1916 yılının 14 Eylül günü Siirt’e teşrif etmiş ve misafirimiz olmuştu.
Gerçi, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN, 16. Kolordu Komutanı olarak Siirt’e teşrif ettikleri tarih konusunda tereddütler vardır. Emekli Valilerden Sayın Necati Şentürk Siirt Valisi olduğu yıllarda konuyla ilgili araştırmalar yapmış ve bu araştırmalar sonucu tespit edilen tarihin yanlış olduğunu açıklamıştı. Tarihi bir etkinliğin, yanlış bir tarihte yapılmasının tarihin ruhuna aykırı düşeceğini söyleyen Şentürk bu konuda yapılması gereken ne varsa yapılacağını da vurgulamıştı.
Sayın Şentürk söylediğini de yapmış konuya ilişkin olarak 15 Eylül 2009 tarih ve 341 sayılı yazıyla Genelkurmay Başkanlığından bilgi talebinde bulunarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün Siirt’e geliş tarihinin tespitine yardımcı olunmasını istemişti. Genelkurmay Başkanlığınca Siirt Valiliğine gönderilen 02 Ekim 09 tarih ve 7062671 sayılı cevabi yazıda: “Mustafa Kemal Atatürk’ün 16. Kolordu Komutanı iken 14 Eylül 1916 tarihinde Siirt’te bulunduğuna dair herhangi bir bilgi ve belge tespit edilmediği,
16.Kolordu Komutanlığı tarafından 2. Ordu Komutanlığına gönderilen harp raporlarında Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Kasım 1916 tarihinde Baykan ilçesine bağlı Tütenocak’ta, 27 Kasım 1916 tarihinde ise Siirt’te bulunduğunun tespit edildiği” belirtilmekteydi.
Tarihi konularda, elbette belgelere dayalı bilgiler muteberdir. Genelkurmay Başkanlığı’nın, Siirt Valiliğine gönderdiği cevabi yazı bu bakımdan bir belge hükmündedir. Bu Belgeyi çürütebilmek için, daha inanılır bir kaynaktan (ki Türkiye’de bu konuda en yetkili kurum Genelkurmay Başkanlığıdır) belge getirilmesi gerekir. Zaten, Vali Necati Şentürk de, bunu açık bir şekilde vurgulayarak: “Genelkurmay Başkanlığından gelen belge mahiyetindeki bu yazıya rağmen, ellerinde, bunun aksini ispat edebilecek, daha güçlü belgeler olan varsa getirsinler, onu da değerlendirelim. Gerekirse, Genelkurmay Başkanlığına göndererek, aradaki çelişkinin sebebinin açıklanmasını talep edelim” demişti.
Ancak, Vali Sayın Necati Şentürk Siirt’ten gittikten sonra konuyu kurcalayan olmadı. Hem, Siirt’te “14 EYLÜL” ön ismiyle isimlendirilmiş okullar, salonlar var. Önemli olan Mustafa Kemal’in Siirt’e gelmiş olması ve bu sebeple anılmasıdır.
Ayrıca Mustafa Kemal Paşa’nın (ATATÜRK) Siirt’e sadece bir defa değil, birkaç defa geldiği bilgileri de vardır. İlk geliş tarihinin (ama yanlış, ama doğru) 14 Eylül olarak tespit edilmesinden bu yana 14 Eylül tarihi (SİİRT’İN ŞEREF GÜNÜ) olarak kutluyor ve bu vesile ile Cumhuriyetimizin Kurucusu büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü minnet ve şükranla anıyoruz. Zaten, asıl olan da budur.
Bundan 107 yıl önce bir Osmanlı Paşası olarak şehrimizi şereflendiren Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı (ATATÜRK) rahmetle ve minnetle anarken, Siirtliler adına bilinen bir türküyle sesleniyor ve diyoruz ki:
HOŞ GELİŞLER OLA MUSTAFA KEMAL PAŞA
ASKERİN MİLLETİN BAYRAĞINLA ÇOK YAŞA
ARŞ ARŞ ARŞ İLERİ İLERİ
ARŞ İLERİ MARŞ İLERİ
DÖNMEZ GERİ TÜRK’ÜN ASKERİ
SAĞDAN SOLA SOLDAN SAĞA
AL DA BAYRAĞIN DÜŞMAN ÜSTÜNE
CEPHEDE SÜNGÜLER AYNA GİBİ PARLIYOR
AZERİ TÜRKLERİ BAYRAK AÇMIŞ BEKLİYOR
ARŞ ARŞ ARŞ İLERİ İLERİ
ARŞ İLERİ MARŞ İLERİ
DÖNMEZ GERİ TÜRK’ÜN ASKERİ
SAĞDAN SOLA SOLDAN SAĞA
AL DA BAYRAĞIN DÜŞMAN ÜSTÜNE
PARLAYAN YILDIZIN ALEMİ TENVİR EDER
CUMHURİYET BAYRAĞI SEMALAR İÇRE SÜZER
ARŞ ARŞ ARŞ İLERİ İLERİ
ARŞ İLERİ MARŞ İLERİ
DÖNMEZ GERİ TÜRK’ÜN ASKERİ
TAŞLAMA
BUGÜN ŞEREF GÜNÜMÜZ
MUSTAFA KEMAL PAŞA
BİR ONDÖRT EYLÜL GÜNÜ
TEŞRİF ETMİŞ SİİRT’E
BİNDOKUZYÜZONLATI
YILINDA BİR KUMANDAN
SİİRT’E TEŞRİF ETMİŞ
ŞEREF DUYARIZ BUNDAN
ATATÜRK’Ü SEVMEYEN
YOBAZLARA DA İNAT
ŞEREF GÜNÜMÜZÜ HEP
KKUTLARIZ İLELEBET
ŞEREFSİZLER HAZZETMEZ
ELBET ŞEREF GÜNÜNDEN
ŞEREFSİZLER HER ZAMAN
NASİPSİZDİR ŞEREFTEN
ATATÜRK’LE HİÇ KİMSE
MUKAYESE EDİLMEZ
EN BÜYÜK TÜRK ATATÜRK
BİL BU GERÇEK DEĞİŞMEZ
BAŞKOMUTAN DA O’DUR
BAŞÖĞRETMEN OLAN DA
EY YOBAZLAR VARIN SİZ
YARANIN BAŞKASINA
YORUMLAR