Bir aralar sözü edildikten sonra rafa kaldırılan mahkûmlara yönelik genel af yasası, coronavirüs nedeniyle masaya yatırılmış oldu ve yasanın neleri içerdiğine yönelik hızlandırılan çalışmaların kısa zamanda son şeklini aldıktan sonra Meclis Bakanlığına sunulacağı belirtiliyor.
AKP ve MHP’nin hangi suçların af kapsamına alınacağı noktasında anlaştıkları belirtilirken, bu konudaki çalışmaların son aşamaya geldiğini dile getiren AKP Grup Başkanvekili (İstanbul Milletvekili) Mehmet Muş, diğer siyasi partilerle de konunun görüşüleceğini ve sonrasında hazırlanacak yasa teklifinin son şekliyle TBMM Başkanlığına sunulacağını söyledi.
Cezaevlerinin mevcut mahkûm sayısını göğüsleme kapasitesinden uzaklaştıkları biliniyor ve coronavirüs tehlikesinin kalabalık yerlerde daha çok etkili olduğu belirtildiğine göre, affedilmesinde mahzur olmayan mahkûmların serbest kalmalarını sağlayacak bir yasal düzenlemenin yanlış olmayacağı görüşleri paylaşılıyor. Gerçekten de başkalarının sitem etmelerine yol açmayacak bir düzenlemeyle binlerce mahkûmu, dolaysıyla yakınlarını sevindirmeyi sağlamak isabetli olacaktır.
Adalet Bakanı cezaevlerinde coronavirüs vakasının görülmediğini belirtmekte ise de bu ifade, ilerde virüsün cezaevlerine bulaşmayacağı anlamına gelmez. Tehlikeli salgına yönelik peş peşe alınmakta olan önlemler örneğinde olduğu gibi, kapasitelerinden daha dolu durumda bulunan cezaevlerinde de gereken önlemleri gecikmeden almakta yarar vardır. Af konusu hassas bir konudur ve hazırlanacak yasanın yaşama geçmesi halinde yaklaşık 100 bin mahkûmun serbest bırakılacak olması, alınması gereken önlemler bağlamında bir rahatlamaya vesile olacaktır.
Diğer siyasi parti gruplarının görüşünü almada da yarar olacağının altını çizerken, başkalarına rahatsızlık vermeme noktasının önemsenmesi gerektiğine de dikkat çekmek isterim. Önümüzdeki günlerde bu konuda aydınlığa kavuşması beklenen yasal düzenleme mahkûmlar ve yakınları tarafından heyecanla bekleniyor ve ilimizde de bu heyecanlı bekleyiş gözden kaçmıyor. Hayırlısı diyorum.
YORUMLAR