Siirt’in en önemli gelir kaynaklarının başında FISTIK MAHSULÜNÜN geldiği bilinmektedir. 2002 yılında 40 bin dekar olan Siirt fıstığı alanı, yaklaşık 300 bin dekara ve ağaç sayısı da 8 milyona yükselmiştir. Yaklaşık 5,5 milyon ağaç verim çağında olup, mevcut rekolte miktarı 2 bin tondan 15 bin tona yükselmiştir. Şüphesiz, İlimizde fıstıkçılığın bu kadar gelişmesinde adı FISTIKÇI VALİ’YE çıkan eski Sayın Valilerimizden Nuri OKUTAN’IN gayreti büyüktür.
Siirt fıstığı genel olarak 3-4 yılda meyve vermeye başlasa da fidanların dikileceği koşulların sulu veya kuru olması ya da fidanların aşılı ya da aşısız olmaları, ağaçların ne zaman meyve vereceğini ve verime yatmaya başlayacağını etkileyen faktörler olmaktadır.
Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir. Bu yaşta verim miktarı, ağaç başına 6 ila 10 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 15-25 kg taze Antepfıstığı meyveleri arasında değişmektedir.
Eylül Ayı İlimizde fıstık hasadı sezonu olup, hasadın bütün üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını dilerken üreticilerimizin ürünlerini tekniğine uygun hasat edebilmeleri ve ürünlerine zarar gelmeden muhafaza edebilmeleri için gerekli özeni göstermelerini anımsatırken, önemli bir konuya dikkatleri çekmek istedik.
Geçmiş yıllarda, fıstık bahçelerine dadanan hırsızlar olduğunu biliyoruz. Meyvesi böylesine pahalı bir ürünün, hırsızlar açısından önemli bir rant olarak düşünüldüğü muhakkaktır.
Medyadan takip ettiğimiz kadarıyla Karadeniz bölgesinde FINDIK BAHÇELERİ hasat mevsimi boyunca jandarmalar tarafından kontrol altına alınmış ve muhtemel hırsızlık olaylarına karşı önlemler alınmıştı.
Siirtli fıstık üreticileri adına biz de yetkililerin ve etkililerin, fıstık bahçelerinin hırsızlık olaylarına karşı korunmaları amacıyla şimdiden gerekli tedbirleri almalarını temenni ediyoruz.