Bugünlerde İş Bankası yine gündemde. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İş Bankasının CHP’ye ait hisselerinin hazineye devri için çalışma başlatılması konusunda emir vermiş, bulunmakta. Bilindiği gibi CHP Atatürk’ün mirası olan yüzde 28’lik hissesi kapsamında İş Bankası’nda dört yönetim kurulu üyesi bulunduruyor. Yine Atatürk’ün vasiyeti gereği CHP hisselerden kar payı almıyor, elde edilen gelir Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na gönderiliyor.
Erdoğan CHP hisselerinin Hazine’ye devredileceğini ekim ayında dile getirmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de destek vermişti. Ancak bu yönde çıkarılacağı söylenen yasa tasarısı Meclis’e gelmemiş ve konu o dönem için kapanmıştı.
Erdoğan partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada konuyu tekrar gündeme getirirken şöyle demiş: “İş Bankası masada, bunu unutmayın. Gazi Mustafa Kemal’in İş Bankası’nı CHP’ye değil, Hazine’ye tahsisi vardır. Bu İş Bankası Hazine’nin malı olacaktır, bu parlamento bu kararı alacaktır. Niye? Milletin malı, Hazine’nin malı.”
Bir bankada hisselerin devri emirle oluyor mu, olmuyor mu bilemeyiz ama bildiğimiz bu bankanın 26 Ağustos 1924 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın (ATATÜRK) emriyle kurulmuş olduğudur.
İş Bankasının kurucularından ve hissedarlarından biri de Siirt eski mebuslarından (Milletvekillerinden) Merhum Halil Hulki Aydın’dır. Halil Hulki Aydın, anneannem tarafından büyük dedemizdir. Halil Hulki Aydın’ın Kızı Merhume Melike Aydın (Bayhan) Annemin, öz ninesidir. Melike Bayhan’ın kızı (büyük annem) Suphiye Kılıççıoğlu ve Onun da kızı Annem Merhume Leyla Arıtürk. Yani, bir yerde İş Bankası DEDEMİZİN BANKASIDIR!
Evet, dedemiz Türkiye’nin en büyük bankalarından birinin kurucusu VE HİSSEDARI ne var ki, bize düşen bir şey yok! Büyük dedemizin İş Bankasındaki hissesiyle ilgili girişimlerimiz oldu ancak, Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü, konuyu hasıraltı ediyor! Edindiğimiz son gayri resmi bilgilere göre, büyük dedemizin hissesinin diğer bazı hisselerle birlikte fona devredildiğidir. Neden fona devredilmiş! Varisler belli değil diye!
Biz, 15 yıldan beri Türkiye İş Bankasının kurucu üyelerinden Merhum Halil Hulki Aydın’ın varisleri olduğumuz yolunda müracaatlarda bulunduk. İş Bankası Genel Müdürlüğü, ortaklarının varislerini arayıp bulacağına, ipe un sererek varislerinin bulunamadığını öne sürüp, hisselerini fona devrediyor!
Yani, bir bankanın kurucularının varislerini tespit etmek o kadar zor mu! Nüfus Müdürlüklerine bir yazı yazılsa, bugünkü MERNİS sistemi sayesinde 7 nesil bir anda ortaya çıkarılır. Ama amaç varisleri bulmak değil, ekarte etmek olunca, işte, bu gibi haksız durumlar yaşanmaktadır!
Kendi ortaklıklarından habersiz bile olsalar, böyle ciddi bankaların, ortaklarının varislerini arayıp bulmaları bir yerde zorunluluktur, hakka, hukuka saygıdır!
Evet, İş Bankasına merhum büyük dedemiz de kurucu üye olarak ortak amma, İş Bankası Genel Müdürlüğünün ve belki de bu konuda söz sahibi olan banka yönetim kurulunun konuya hakkaniyet ölçüsü içinde bakması ve bu konuda üzerine düşen görevi yapması gerekir.
Dedemizin kurucuları arasında olduğu iş bankasındaki CHP’nin hisselerinin hazineye devri konusunda emir verilmişken, dileriz ki, hasıraltı edilen kurucu üyelere ait hisseler de gün ışığına çıkarılır.