Meclis-i Mebusan’ın kuruluşunu müteakip, dönemin Maarif Vekaleti, bir MİLLİ MARŞ yazılması konusunda yarışma açmıştı. Para ödüllü olduğu için Merhum Mehmet Akif yarışmaya katılmamıştı. Yarışmaya katılan destanların hiç biri de milli marş olacak değere sahip bulunmamıştı. Böyle bir marşı yazsa-yazsa Mehmet Akif’in yazabileceği inancında olan Maarif Vekilinin ricası üzerine Mehmet Akif (KAHRAMAN ORDUYA) başlıklı destanını sundu. 10 kıtadan müteşekkil şiir 12 Mart 1921 günü bizzat Maarif Vekili tarafından meclis-i mebusanda okundu. Büyük alkış alan destan oy birliğiyle (İSTİKLAL MARŞI) olarak kabul edildi.
Zaman-zaman duyuyoruz ki İstiklal Marşımızdan rahatsız olanlar ve değiştirmek isteyenler var. İstiklal Marşımızın değiştirilemeyeceği Anayasa maddesiyle perçinlenmiştir.
Anayasamızın değiştirilemeyecek, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek dört maddesi vardır. Bunlardan biri de Merhum Mehmet Akif tarafından yazılan ve 12 Mart 1921 tarihinde Meclis-i Mebusan (TBMM) tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilen 10 kıtadan müteşekkil asıl adı (KAHRAMAN ORDUYA) olan marştır.
Anayasamızın değişmez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez olarak tanımlanan ilk dört maddesinin içeriğini yeterince biliyor muyuz. İşte değişmez, değiştirilmesi dahi teklif edilemez o maddeler:
Madde 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
1.Cumhuriyetin nitelikleri
Madde 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti
Madde 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Milli Marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
4.Değiştirilemeyecek hükümler
Madde 4. – Anayasanın 1’inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
5.Devletin temel amaç ve görevleri
Madde 5. – Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.
***
İşte Anayasamızın değişmez ve değişmesi teklif dahi edilemez maddeleri bunlardır. Şimdi, bu dört maddeyi irdeleyin ve bu dört maddenin yerine nelerin konulmak istendiğini düşünün. (İstiklâl Marşı değişsin) diyen art niyetlilere sorun, Anayasanın değişmez bu ilk dört maddenin yerine koyabileceğiniz bir şey var mı!!!
(KAHRAMAN ORDUYA) destanının, Meclis-i Mebusan’da (İSTİKLÂL MARŞI) olarak kabulünün yıldönümünde, Türk Milletine böylesi bir destanı hediye eden şair olmak yanında aynı zamanda büyük bir mutasavvıf olan MEHMED AKİF ERSOY’U RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ.