Sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemiz üst yönetimi, akademik ve idari personellerimiz, çok sayıda öğrenci ve basın mensupları katıldı.
SİÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak yaptı. Konuşmasında asrın felaketinin, asrın dayanışmasına dönüştüğü 6 Şubat depremlerine değinen Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, “Ani gelişen doğal afet olarak değerlendirilen deprem, yaşandıkları bölgelerde çok büyük can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Ülkemizde yaşanan birçok depremde olduğu gibi son depremlerde hepimizi derinden sarstı. Deprem bölgesindeki kardeşlerimizin tarifi imkânsız acılarını azaltmak, yaralarını sarmak ve felaketin yıkıcı sonuçlarıyla cesaret ve kararlılıkla mücadele etmek amacıyla devletimiz ve milletimiz bütün dünyaya örnek olan “asrın dayanışmasını” gösterdi. Bu konularda duyarlı ve bilinçli olmak çok önemli, bu sebeple bu tür sempozyumların yapılması ve deprem bilimcilerle öğrencilerimizin bir araya gelmesine Üniversite olarak önem veriyoruz. Unutmayalım ki, ‘deprem öldürmez, tedbirsizlik ve bilgisizlik öldürür.’ Bu vesileyle, ülkemizdeki depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, tüm vatandaşlarımıza deprem felaketinden ve diğer doğal afetlerden uzak, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileyerek, saygılarımı sunuyorum.” dedi.
Ardından Siirt İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü M. Cahit Akkoyun konuşmasında; “Mesleğimizin bize yüklediği sorumluluk gereği, ilimizde ‘AFAD Farkındalık Eğitimi ve Tatbikatı’ yıl boyunca devam etmektedir. AFAD eğitimlerindeki temel hedefimiz, ilimizde yaşayan her insanımıza ulaşmak ve afet bilincini her bireye aşılamaktır. Bu hedef doğrultusunda, ben ve ekip arkadaşlarımız elimizden gelen bütün gayreti göstermekteyiz.” dedi.
Konuşmaların ardından Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Japonya’daki deprem tecrübelerini ve depremle mücadele stratejilerini anlattı. Moriwaki, Japonya’nın depremlere karşı nasıl hazırlanılması gerektiğini, deprem öncesi ve sonrası alınan önlemleri, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını anlattı. Moriwaki, Japonya’nın sık sık yaşadığı depremlerden edindiği deneyimlerle, toplumun dayanıklılığını ve bilinç düzeyini nasıl artırdığını örneklerle açıkladı. Deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında pratik bilgiler sundu. Japonya’nın depremle mücadeledeki başarılarının, Türkiye gibi deprem riski yüksek olan ülkeler için de önemli dersler içerdiğini belirtti.
Etkinlik, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin bilgilendirici konuşmalarının ardından hatıra fotoğrafı çekilerek sona erdi.