Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

“KADİR GECESİDİR, BİZE BU GECE KO ERTE OLMASIN, SEHER GEREKMEZ”

RAMAZAN KÖŞESİ-22-

HAZIRLAYAN: MUHAMMED CÜNEYT ARITÜRK

2022 yılının Ramazan ayının son günlerindeyiz. Bu yılın Ramazan ayının Kadir gecesi 27 Nisan Çarşamba gününü, 28 Nisan Perşembe gününe bağlayan gece kutlanacak. Bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen Kadir Gecesi, Kur’an’ın Yüce Rabbimiz tarafından Hazret-i Cebrail vasıtasıyla   Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed’e (O’na al ve ashabına salat ve selâm olsun) vahyedilmeye başlandığı gecedir.

Kadir gecesi genelde Ramazan ayının 26’cı gününü 27’inci gününe bağlayan gece kutlansa da, kesin değildir. Kadir Gecesinin hangi gece olduğu konusunda değişik rivayetler vardır. Bu bakımdan Ramazan ayının tüm gecelerini KADİR GECESİ İMİŞ GİBİ İHYA ETMEK GEREKİR. Hadis-i Şeriflerde bu mübarek gecenin Ramazan ayının son on gününün tek olan gecelerinde aranması gerektiğine de işaretler vardır. Kadir Gecesinin içinde bulunduğumuz mübarek ayın son 10 gününün tek olan gecelerinde aranması bizzat Peygamber Efendimiz Hazret-i MUHAMMED’İN (O’na, al ve ashabına salat ve selam olsun) buyruklarıdır.

Kadir gecesi, Kur’an-ı Kerim’de önemine işaret edilen kutlu bir zaman dilimidir. Bundan dolayı inkâr edilemez.  Ayet-i Kerime’de mealen şöyle buyurulur:

Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla…

Biz onu (Kur’ân’ı) Kadir gecesinde indirdik.

Bilir misin nedir Kadir gecesi?

Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.

O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar.

O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.

Kadir gecesiyle ilgili çok sayıda hâdis-i şerifler de vardır. İşte Kadir gecesiyle ilgili hadis-i şeriflerden bazılarının meali alileri:

“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.”

Hazret-i Aişe (Allah ondan razı olsun), Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Resûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Efendimiz de:

“«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur.

“Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!”

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!”

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!”

Hazret-i Aişe şöyle buyurdu: “Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.”

Hazret-i Ayşe’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah Ramazan’da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan’ın son on gününde de Ramazan’ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi.

Yine Hazret-i Aişe Validemiz (Hazret-i Resulullah, ‘Kadir gecesini Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerinde arayınız’ buyurdu) demişlerdir.

Bu durumda, hâdis-i şerifte buyrulduğu üzere Kadir gecesini Ramazan-ı Şerifin 21, 23, 25, 27 ve 29’uncu gecelerinde aramak, diğer bir ifadeyle bu gecelerde mümkün mertebe uyanık olmak ve ihya etmek, büyük önem taşır.

Her ne kadar (Her geceyi kadir, her gördüğünü Hızır bil) şeklinde bir deyimimiz varsa da, cumhur-u ulema Kadir gecesinin, Ramazan ayının son on gününün tek olan gecelerinden biri olduğunda ittifak etmişlerdir. Bu geceler içinde de çoğunluğun ittifakı Ramazan ayının 27’nci gecesi olmakla birlikte, son on günün tek olan diğer gecelerini de ihmal etmemek gerekir.

Ramazan-ı Şerif’in 26’ncı gününü, 27’nci gününe bağlayan gece mübarek kandil gecelerinden LEYLE-İ KADİR olarak kutlanması gelenek haline gelmişse de, KADİR GECESİNİN bu gece olduğu kesin değildir.

Kadir Gecesinin yıl içinde gizli olduğu da rivayet edilir. Ancak, büyük bir ihtimalle Ramazan ayının tek olan gecelerinde aranması gerektiği belirtilmiştir.

KADİR GECESİ, KUR’AN-I KERİM’İN BEYANIYLA İÇİNDE KADİR OLMAYAN BİN AYDAN HAYIRLI BİR GECEDİR.

Büyük Mutasavvıf Yunus Emre bir beyitle mübarek geceyi şöyle tanımlar:

(KADİR GECESİDİR, BİZE BU GECE KO ERTE OLMASIN, SEHER GEREKMEZ)

***

Hazret-i Mevlana ise (HER GECEYİ KADİR, HER GELENİ HIZIR BİL) buyurmaktadır.

SÖZÜN ÖZÜ, KADİR GECESİNİN YIL İÇİNDE BİLE HANGİ  BİLE GECE OLDUĞU MEÇHULDÜR. YÜCE ALLAH BİZLERİ KAADİR GECESİNİ İHYA EDENLERDEN EYLESİN…              

Cumhuru ulemanın kabul ettikleri gibi kabul ederek, bu gece idrak edeceğimiz KAADİR GECESİNİN Müslüman Milletimize, tüm islâm âlemine ve hatta tüm insanlığa barış, dostluk ve kardeşlik getirmesi dileklerimizle MÜBAREK GECELERİNİ KUTLUYORUZ.

 RAMAZAN MANİSİ

ONBİR AYIN SULTANI

ÖYLE BİL RAMAZAN’I

CEHENNEME KALKANDIR

KORUR ORUÇ TUTANI

 HADİS-İ ŞERİF MEALİ ÂLİSİ: “En faziletli oruç Dâvûd’un tuttuğu oruçtur; o bir gün oruç tutar, bir gün tutmazdı.” (Buhârî, Savm, 56; Müslim, Sıyâm, 181). Yine Hz. Peygamber (s.a.s.), “Allah’ın en çok sevdiği oruç Dâvûd Peygamberin orucudur.” (Buhârî, Teheccüd, 7) buyurmuştur.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER