RAMAZAN KÖŞESİ-7-HAZIRLAYAN:
MUHAMMED CÜNEYT ARITÜRK
Kadir Gecesinin, her ne kadar Ramazan ayın 27’nci gecesi olduğu kuvvetli bir ihtimal olarak kabul edilse bile, bu mübarek gecenin Ramazan ayının 30 gecelerinden herhangi biri de olabileceği belirtilmiştir.
KADİR GECESİNİ mutlaka ihya etmek isteyen, bu açıdan Ramazan ayının bütün gecelerine KADİR GECESİ gözüyle bakmalı ve Ramazan ayının tüm gecelerini mümkün mertebe ihya etmeğe çalışmalıdır. “Kadir Gecesini ihya etmek nasıl olur?” diye sorulursa, onun cevabı da şudur. Yatsı namazından sonra teravihi kılarsanız ve gece sahur öncesinde en az iki rekat teheccüt namazı kılarsanız, geceyi ihya etmiş sayılırsınız. Tabii, “İHYA” kelimesinden asıl amaç, gecenin tümünü ibadetle geçirmek ise de bu şekilde kısaltılmış olarak ihya da yeterlidir.
Peygamber Efendimiz HAZRET-İ MUHAMMED’İN (O’na, al ve ashaplarına salat ve selâm olsun) muhtelif hâdis-i şeriflerinde Kadir Gecesinin, Ramazan ayının bütün gecelerinde aranması gereği tavsiye edilirken, özellikle “Ramazan ayının tek olan gecelerine” dikkatler çekilmektedir. Yani 1-3-5-7-9-11-13-15-17-19-21-23-25-27 ve 29’uncu gecelerden birinin Kadir gecesi olabileceği, çift olan (2-4-6-8-10-12-14-16-18-20-22-24-26-28-30) gecelerden daha yüksek bir ihtimâldir.
Hatta, Kadir Gecesinin, Ramazan ayı dışında bir gece olabileceği ihtimâli de bulunmaktadır. Zaten bunun için yaygın olarak kullanılan bir deyim vardır. “Her gecenin KADİR, her görüp de tanımadığının HIZIR aleyhisselâm olabileceğini unutma!”
Kadir gecesinin, yıl içinde gizlenmesinin amacı, insanları bu mübarek geceyi bulmak için teşvik açısındandır. Bin aya bedel bir gece, elbette ki gizli tutulacaktır.
Yüce ALLAH (Celle Celelühü), bizleri bilerek bilmeyerek KADİRİ İHYA EDENLERDEN ve HAZRET-İ HIZIR’LA KARŞILAŞAN KULLARINDAN EYLESİN.
SİİRTLİ ÇOCUKLAR ORUÇ TUTMAYA NASIL BAŞLATILIRLARDI
Başka illerde, çocukların oruca alıştırılmalarına nasıl başlanır bilmeyiz amma, Siirtliler olarak, oruç konusunda kendi çocukluğumuzda yaşadıklarımızı ve nasıl oruç tutturmağa başladığımızı bir nostalji olarak anlatmak isterim.
Şehrimizde çocuklar, genelde 7-10 yaşları arasında oruç tutmaya alıştırılırlar. Kış mevsimine ve kısa günlere denk gelen Ramazan aylarında, çocuklara tam gün oruç tutturulurken, yaz mevsimine, uzun ve sıcak günlere denk gelen günlerde ise, aileler, çocuklarını oruca alıştırmak açısından bir taktik uygularlar. İki gün üst, üste öğleye kadar oruç tutturulan çocuklara, “İki günü birbirine bağladık. Bir gün oldu!” diyerek oruca alıştırmak işinde aşırılığa gitmez, henüz, üzerlerine oruç farz olmamış çocukların eziyet çekmelerine sebebiyet verilmezdi.
Şehrimizde, ilk olarak, tam gün oruç tutan çocuklar için şekerlemeler, çikolatalar alınır, oruçlu çocuğun başı üzerine bir örtü konularak dökülür, “çocuğumuzun ilk orucunun hediyesidir” denilerek akrabalara komşulara dağıtılırdı.
İlk oruç tutan çocuğu babası, ağabeyi, amcası, ablası ve sair yakınları iftara yakın saatlerde omuzlarına alır “HABA CENECEL” ev içinde sırayla gezdirilirdi. Yine ilk oruç tutan çocuğa yakınlarının para veya hediyeler alması adettendi.
Ne var ki, birçok adetlerimiz gibi çocuklar için düzenlenen ilk oruç merasimi de artık ya hiç yapılmıyor, ya da çok seyrek olarak uygulanmakta. Siirtli ailelerin, bu tip merasimler düzenlemeleri, çocuklara orucun önemini anımsatmak açısından elbette ki çok önemliydi.
RAMAZAN FIKRALARI
SEFERİYMİŞ!
Mahalle Camiinin Hocası, Mahalle halkından Bektaşi meşrep Siirtliye çatarak:
-Ramazan orucunu neden tutmuyorsun? diye, sitem edecek olmuş.
Beriki cevap vermiş:
-Seferiler için cevaz yok mu?
Hoca’nın, kafasının tası atmış:
-İyi ama, senin seferi olmakla ne alâkan var? demiş.
Bektaşi meşrep Siirtli, cevabı yapıştırmış:
-Hoca, Hoca! Siz hep demez misiniz. “Biz bu dünyada misafiriz. Ahrete yolcuyuz?” Madem yolcuyuz, yolcuların, oruçlarını bozmalarına cevaz yok mu?
***
İFTAR YEMEKLERİNİ KAÇIRMAYAN
BEKTAŞİ MEŞREP SİİRTLİ
Bektaşi meşrep bir Siirtli, hiç oruç tutmadığı halde davet edilsin edilmesin, nerede bir iftar yemeği varsa hemen gider ve başköşeye kurulurmuş.
Bir gün, iftar ziyafetine giden bu Bektaşi meşrep Siirtli yine baş köşeye kurulmuş, sözde iftarını açmak için ezânın okunmasını bekliyormuş.
Onu tanıyan ve oruç tutmadığını bilen biri hemen ev sahibini uyarmış:
-Bu zındığın sofranızda işi ne? demiş. Ev sahibinin söz söylemesine fırsat kalmadan beriki cevabı yapıştırmış:
-Allah, tövbe edenlerin tövbelerini kabul eder, ben de tövbekâr oldum ve artık oruç tutuyorum! Sen Allah’tan büyük müsün ki tövbemi reddedeceksin!
RAMAZAN MANİLERİ
LEYLE-İ KADRİ ARA
OLMA GÖNLÜ FUKARA
BİN AYDAN HAYIRLIDIR
KADİR MÜBAREK OLA
***
İFTAR VAKTİ YAKLAŞTI
GÜNEŞ BATACAK, BATTI
DUA EYLE MAKBULDÜR
ORUÇLUNUN DUASI
HÂDİS-İ ŞERİF MEÂLİ ÂLİLERİ; Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihâd 3, (1624))
***
İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah”tan başka ilah olmadığına ve Muhammed”in O”nun kulu ve elçisi olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe”ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak.
(Tirmizi, İman 3, (2612))
BUGÜN İÇİN İFTAR SAATİ: 18:48
BUGÜN İÇİN İMSAK SAATİ: 04:16