Siirtliler olarak YILLARDAN BERİ TRENE ÖZLEMİMİZ vardır. Bir ara Tren hattının Siirt’ten geçecek şekilde ve Cizre istikametine uzatılması konusunda çalışmalar yapıldığı söylentileri dolaşmıştı. Aradan yıllar geçti trenin ne hızlısı, ne karası geldi. Yeniden, trenin Şehrimize geleceği söylentileri var. Doğrusunu isterseniz pek umudumuz yok amma, Siirt Merkez İlçe halkı olarak yıllardan beri tren özlemi içindeyiz. Bilindiği gibi Cumhuriyetin ilk yıllarında demiryoluna büyük yatırımlar yapıldı. Onuncu Yıl Marşında:
Çıktık açık alınla on yılda her savaştan,
On yılda onbeş milyon genç yarattık her yaştan;
Başta bütün dünyanın saydığı Başkumandan;
Demir ağlarla ördük Anayurdu dört baştan.
Denilmektedir ki, dörtlüğün son mısraında demiryoluna verilen öneme işaret edilmektedir.
Diyarbakır’a kadar uzatılmış olan Devlet Demir Yolları hattı 1943 yılında Batman’a kadar uzatılmıştı. Diyarbakır-Batman hattının devreye girmesinden sonra, Siirt İl merkezinde Trene duyulan özlem artmış ve bunun için hummalı bir faaliyet başlatılmıştı. Bu hummalı faaliyetin sonucu olarak 1944 yılında Batman-Kurtalan demiryolu hattı da devreye sokulmuştu. Trenin il merkezine gelmesine bir adımlık mesafe kalmıştı. Ancak, 2. Cihan Savaşının etkisi ülkemizde de kendisini iyice hissettirmiş ve yatırımları büyük ölçüde sekteye uğratmıştı. Bütün yatırımlarda olduğu gibi Devlet Demir Yolları hatlarındaki çalışmalarda da büyük bir duraklama yaşanıyordu. İkinci Dünya savaşının yarattığı ekonomik zorluklar olmasaydı Tren 1945 yılında Siirt İl merkezine kadar uzatılmış olacaktı.
Türkiye her ne kadar savaşa katılmamış olsa bile, ekonomik açıdan çok etkilenmiş ve Cumhuriyetin kurulmasıyla hız kazanan yatırımlarda büyük duraklamalar yaşanmıştı.
Kurtalan’a kadar uzanan devlet demir Yollarının, İl Merkezine kadar uzatılması savaşın yarattığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle gerçekleşmezken, 1950 yılında iktidarın el değiştirmesinden sonra demiryollarına verilen önem büyük ölçüde savsaklanmıştır. Demokrat Parti iktidarı demir yollarından ziyade karayolları ağına önem vermiş, mevcut demiryolu ağına bile gereken önem verilmemiştir. Elbette, tren hatlarının ihmal edilmesine dış güçlerin etkileri çok olmuştur. Ülkemize karayolları vasıtaları ve bu vasıtalara ait yedek parçalar satmak isteyen emperyalist güçlerin, demiryolu ağlarının ihmalinde büyük katkıları olduğu bir gerçek.
1944 yılından bu yana, Kurtalan-Siirt tren hattının yapılmamış olması, bu durumun en açık bir kanıtıdır. Cumhuriyetin ilk 20 yılında Kurtalan’a kadar gelen tren, aradan geçen 75 yıllık süreye rağmen Siirt il merkezine kadar uzatılmamışsa, başka bir delil aramaya gerek kalmaz. Demiryolu ile ilgili özlemimizin depreşmesinin temelinde hava alanımızın da kapatılmış olmasının etkisi var. Dileriz ki, 75 yıl gecikmeyle de olsa, artık Kurtalan-Siirt demiryolu hattının başladığını ve Cizre’ye kadar uzatıldığını bir an evvel görelim. Kurtalan-Siirt-Cizre tren hattın gerçekleşmesi durumunda İlimiz çıkmaz sokak konumundan çıkacak ve ekonomik alanda önemli kazanımlar elde edecektir. Bakalım, 75 yıldır hayal ettiğimiz trene kavuşmak için daha kaç yıl bekletileceğiz.
Yazımızı, tren hasretiyle buram buram kokan bir türkünün sözlerinden bir katasını sunarak noktalayalım:
KARA TREN GELMEZ MOLA
DÜDÜĞÜNÜ ÇALMAZ MOLA
GURBET ELE YAR YOLLADIM
MEKTUBUMU ALMAZ MOLA