Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE SİİRT!

Verilen sözler gerçekleştirilseydi, Şehrimizde KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİN GERÇEKLEŞMESİ GEREKİRDİ. Kentsel dönüşüm, afet riski altındaki alanların dönüştürülmelerini  amaçlayan yasanın adıdır. 16/5/2012 tarihinde meclisten geçen yasa Resmi Gazete’nin 31/5/2012 gün ve 28309 sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.

Kanunu uygulamaktan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler ve mücavir alan sınırları dışında il özel idareleri görevlidir.

Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlar proje için uygun alanlar tespit edilir. Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alan, Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıları kapsamaktadır.

Kentsel dönüşüm, kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Özetle kentsel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi anlamına gelir. Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde “kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması” amaçlanmaktadır.

Kentlerdeki çarpık yapılaşma ve yarattığı sorunların çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak yeniden yapılandırılmasını sağlamak üzere kentsel dönüşüm projeleri gündeme gelmiştir.

İlimiz genelinde 50 bin, Şehir Merkezinde ise 15 binin üzerinde konut bulunmaktadır. İl Merkezindeki konutlardan ancak 5 bine yakınının ruhsatlı oldukları, diğerlerinin sağlıksız yapılaşma şeklinde vücut buldukları bilinmektedir. Özellikle Şehrin eski kesiminde adeta harabe evler bulunmaktadır. Bu kesimin sokakları, yolları oldukça dardır. Bir yangın halinde arozözlerin girmesine imkân yoktur. Ambülansların dahi girmesine elverişli değildir. Harabe evlerin bir tehlikesi de, bu gibi yerlerin uyuşturucu kullananlar tarafından mesken edinilmesidir. Bunun için olacak ki, İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelere maili inhidam arz eden metruk evlerin yıktırılmaları talimatı verilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2021 yılı içinde Belediyemizin teklifleri doğrultusunda KENTSEL DÖNÜŞÜM projelerini etap-etap başlatacağı haberi bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Ancak, 2021 yılını yarıladığımız halde bu alanda en ufak bir çalışma yok.

Temennimiz, Şehrimiz için hayati bir konu olan Kentsel dönüşüm projesinin ısrarlı bir şekilde takip edilmesi ve kuvveden fiile çıkarılması konusunda ilgililerin ve yetkililerin gereken hassasiyeti göstermeleridir.

ANEKDOT

İlimizde 1934-1936 yılları arasında Vali ve Belediye Başkanı olarak görev yapan SAKIP BEYGO, eski Siirt’in çehresini değiştiren kişi olarak tanınmıştır. Şehrin bugün eski kesimi olarak bilinen yörede mevcut birkaç caddeyi açan da kendisi olmuştur. Merhum Sakıp Beygo’nun hizmetleri bu gün bile minnetle ve şükranla yad edilmektedir.

Merhum Vali’nin hizmet verdiği yıllarda araç, gereç namına hemen hiçbir şeyin bulunmadığı yol yapımlarında kazma, kürek dışında kullanılacak bir araç olmadığı, nakliye vasıtası olarak da merkeplerin kullanıldığı düşünülürse, verilen hizmetlerin büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır. O günün şartları içinde, Cumhuriyet Caddesi ile Şehrin eski kesimindeki diğer caddelerin açılmasının gerçekten bir mucize olduğunu kabul etmek lâzım.

O yılları yaşayanların anlattıklarına göre, üzerlerinde cas binalar, dar sokaklar, sabatlar golğanlar ile dolu bu kesimlerde kazma, kürekle ve sadece insan gücüne dayalı olarak yol  hele, hele cadde açabilmek tam anlamıyla bir mucizeydi. İşte, Rahmetli Sakıp Beygo, bir mucizeyi böyle gerçekleştirmişti.

Yine o yılları yaşayanların ifâdelerine göre, Rahmetli Sakıp Beygo yıktırmağa karar verdiği çıkmaz sokaklara arabasını sürer ve:

-Vali’nin arabası hiç durur mu! diyerek  ve talimatlı olarak beraberinde getirdiği yıkım ekibine, yol üzerindeki yapıları yıkmaya başlamaları emrini verirmiş.

Rahmetli Sakıp Beygo’nun yol programında Şeyh Musa Türbesinden, Doğan Mahallesine (eski adıyla Ğolaniye), oradan da Batı mahallesinin (eski adıyla IMHELLİT IS SOK) bugün mevcut olan 913. nolu sokağından, Kuyumcular Çarşısına (Sok ıs siyyeğ) ve oradan da bugünün yetiştirme yurdu yanındaki meydana (IC CEMBE) uzatılması tasarlanmış bir cadde varmış. Bu Cadde, bugün SİİRT GAZETESİNİN İDARE YERİNİN OLDUĞU BİNADAN, yani evimizden büyük bölümünü de alacak şekilde programa alınmıştı.

Aile büyüklerimizin anlattıklarına göre, o zaman, Siirt evlerinin tipik bir örneği olan evimizden cadde geçecek korkusuyla Rahmetli Dedem’in (HACI SALİH ÇETO) büyük bir telâşa kapıldığı ve ikide bir, bin bir emekle vücuda getirdiği eve bakıp, bakıp:

-Vallahi, bu Vali’nin şakası yok, evimizi başımıza yıkacak! diyerek ne kadar telâşlandığı ve üzüldüğü anlatılır.

Keşke, Merhum Vali Sakıp Beygo’nun zamanı el verseydi de, bugün eski Siirt olarak tabir ettiğimiz kesimde açmayı plânladığı, Şehri enine kesecek caddeleri açsaydı, buarada varsın, bizim evimiz de yıkılmış olsaydı.

Rahmetli Sakıp Beygo’dan 80 küsur yıl geçti. Şehrin eski kesiminde yol açmak için bir kazma bile vuran olmadı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER