Uzun ve işin doğrusu, mevsimlerdeki değişiklikler nedeniyle pekte tat alamadığımız bir yaz mevsimini geride bıraktık derken, sonbahar mevsimi geldi ve o da geçiyor. Artık kış mevsimi ben geldim kapılarınızı açın diyor.
Geçmiş yıllara oranla günümüzde mevsim değişiklikleri pek büyük bir öneme sahip değil. Geçmiş yıllarda mevsim değişiklikleri özellikle yaz mevsiminden kışa ve kış mevsiminden ilkbahara geçişler çok büyük bir önem arz ediyordu. Bu iki mevsime geçişlerin yapıldığı dönemlerde günler boyu süren hazırlıklar yapılıyordu.
Özellikle kış mevsimine ilişkin hazırlıklar çok önemliydi. Kuru odun temin ediliyordu. Odunların satın alınması kadar kesilmesi ve evin uygun bir yerine taşınması büyük bir emek gerektiriyordu.
Uzun kış mevsimi için pirinç, bulgur, nohut, mercimek, un diğer kuru gıdaları satın almak, onları bozulmayacak yerlerde ve yöntemlerde saklamakta ayrı bir işti. Hele bulgur ve yarmanın öğütülmesi için eve seyyar değirmenlerin getirilmesi ve komşu kadınlarında yardımıyla öğütülen bulgur ve yarmanın ayrılması yıl boyunca bayanların evde yapmaları gereken işlerin başında geliyordu. Aslında bunların her biri ayrı, bir yazı konusu olacak nitelikte.
O dönemlerde kalabalık nüfusa sahip ataerkil aile yapısına sahip olduğumuz yukarıda bahsettiğim gıdalardan onlarca hatta yüzlerce kilo alınıyordu. Şimdiki çekirdek aile yapımızda ikişer üçer kilo satın almakla yetiniyoruz.
Bir başka önemli hazırlıkta kışın tüketilecek etler konusundaydı. 35-40 yıl öncesine kadar kış mevsiminde ikisi hariç bütün kasapların faaliyetlerine son vermeleri nedeniyle etler stoklanıyordu. Hemen her evde ihtiyaca göre bir yada birkaç koyun kesilerek kavurma yapılıyordu ve akabinde sıra sucuk yapımına geliyordu. O dönemlerde sucuklar da evlerde yapılıyordu. Bunların dışında bir de salamura et hazırlanıyordu. Kemiklerinden sıyrılarak, yıkanan temizlenen ve kurutulan etler iyice tuzlanıp genellikle toprak küplere dizilerek kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanıyordu.
Turşu yapımı, evin temizliği, halıların serilmesi ve yatak yorganların yıkanmaları da yapılan diğer hazırlıkları oluşturuyordu.
Kış mevsimine girerken yapılan hazırlıkları en özet biçimde aktardım. Şimdi soralım günümüzde bunların kaçını yapıyoruz?