REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Siirt Gazetesi

KIŞA DOĞRU

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
KIŞA DOĞRU
6-Ayhan MERGEN( kanal56@hotmail.comm )
4 views
16 Ekim 2018 - 14:20
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Uzun ve işin doğrusu, mevsimlerdeki değişiklikler nedeniyle pekte tat alamadığımız bir  yaz mevsimini geride bıraktık derken, sonbahar mevsimi geldi ve o da  geçiyor. Artık kış mevsimi ben geldim kapılarınızı açın diyor.

Geçmiş yıllara oranla günümüzde mevsim değişiklikleri pek büyük bir öneme sahip değil. Geçmiş yıllarda mevsim değişiklikleri özellikle yaz mevsiminden kışa ve kış mevsiminden ilkbahara geçişler çok büyük bir önem arz ediyordu. Bu iki mevsime geçişlerin yapıldığı dönemlerde günler boyu süren hazırlıklar yapılıyordu.

Özellikle kış mevsimine ilişkin hazırlıklar çok önemliydi. Kuru odun temin ediliyordu. Odunların satın alınması kadar kesilmesi ve evin uygun bir yerine  taşınması büyük bir emek  gerektiriyordu.

Uzun kış mevsimi için pirinç, bulgur, nohut, mercimek, un diğer kuru gıdaları satın almak, onları bozulmayacak yerlerde ve yöntemlerde saklamakta ayrı bir işti. Hele bulgur ve yarmanın öğütülmesi için eve seyyar değirmenlerin getirilmesi ve komşu kadınlarında yardımıyla öğütülen bulgur ve yarmanın ayrılması yıl boyunca bayanların evde yapmaları gereken işlerin  başında geliyordu. Aslında bunların  her biri ayrı, bir yazı konusu olacak nitelikte.

O dönemlerde kalabalık nüfusa sahip ataerkil aile yapısına sahip olduğumuz  yukarıda bahsettiğim gıdalardan onlarca hatta yüzlerce kilo alınıyordu. Şimdiki çekirdek aile yapımızda ikişer üçer kilo satın almakla yetiniyoruz.

Bir başka önemli hazırlıkta  kışın tüketilecek etler konusundaydı. 35-40 yıl öncesine kadar kış mevsiminde  ikisi hariç bütün kasapların  faaliyetlerine son vermeleri nedeniyle etler stoklanıyordu. Hemen her evde  ihtiyaca  göre bir yada birkaç koyun kesilerek kavurma yapılıyordu ve akabinde sıra sucuk yapımına geliyordu. O dönemlerde sucuklar da evlerde yapılıyordu. Bunların dışında bir de salamura et hazırlanıyordu. Kemiklerinden sıyrılarak, yıkanan temizlenen ve kurutulan etler iyice tuzlanıp genellikle toprak küplere dizilerek kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanıyordu.

Turşu yapımı, evin temizliği, halıların serilmesi  ve yatak yorganların yıkanmaları da  yapılan diğer hazırlıkları oluşturuyordu.

Kış mevsimine girerken yapılan hazırlıkları en özet biçimde aktardım. Şimdi soralım günümüzde bunların kaçını yapıyoruz?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.