Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

KONKORDATO TALEPLERİNDEKİ PATLAMA!

Türkiye’de, Konkordato taleplerinde sözün tam anlamıyla bir patlama yaşanmaktadır. Öyle ki, bu durum, hâkimleri bile bezdirmiş olacak ki büyük şehirlerde bazı hâkimlerin kapılarına yazı yazdırarak, bu gibi taleplerin şifahi olarak yapılmamasını istemek zorunda bırakıldıkları belirtilmektedir.

Konkordato talebi, genelde pek alışık olmadığımız hukuki bir kavramdır. Yaşanan krizle birlikte, bu konudaki taleplerde patlama yaşanınca, ne anlama geldiğini açmakta yarar gördük. Konkordato istemek aslında bir nevi iflas ilânıdır. Mali yönden zor duruma düşen şirketler gibi, vatandaşlar da konkordato talebinde bulunarak, alacaklılarıyla bir ödeme planı içine girmeyi hedeflerler. Batık Şirketler ya da iş adamları, borçlarını ödeyebilmek için alacaklılarla yasal çerçeveler içinde anlaşmaya gitmeyi talep ederler. Borçlarını ödeme konusunda bir plan sunarlar. Taksitlendirme ve mühlet talebinde bulunurlar. Özetle, batık şirketlerin veya şahısların alacaklılara borçlarını ödemeleri için bir takvim içinde ödemeyi taahhüt eden bir sistemdir.

Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır. Borçların taksitlendirilmesi, faizlerin silinmesi, hatta, borçlarda indirim yapılması konuları dahi söz konusu edilebilir.

Konkordato müessesesi 2004 sayılı İ.İ.K.’nun 285-309. maddelerinde düzenlenmiştir.

Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar. Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur.

1-Adi Konkordato,

2-İflastan Sonra Konkordato,

3-Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato,

4-Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması.

Evet, Türkiye’de her ne kadar kriz yok denilse bile, konkordato talep eden şirketlerin ve şahısların sayılarındaki patlama krizin varlığının ispatı gibi ortada duruyor.

Kriz yok denilse bile, mızrağın artık çuvala sığmadığı ortada…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER