Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

KOSTANTİNİYE’NİN FETHİ VEYA FETH-İ MÜBİN

29 Mayıs 1953 gününün

29 Mayıs 1953 gününün tarihimizde çok önemli bir yeri vardır. Çünkü bugün İstanbul’un fethedildiği tarihtir. Dolayısıyla bu yıl İstanbul’un 565. fetih yıldönümünü kutlayacağız. Evet, Kostantiniye’nin fethi veya FETH-İ MÜBİN BU TARİHTE GERÇEKLEŞMİŞTİR.

Bilindiği gibi, Sultan Muhammed Han’a (FATİH) unvanını kazandıran, İnsanlığın Orta çağdan, yeniçağa geçişinin  sebeplerinden biri olarak kabul edilen İstanbul’un, sadece Türk tarihi içinde değil, İslâm ve dünya tarihi açısından da çok önemli ve ayrıcalıklı bir yeri vardır. İslami açıdan bu fethin önemi Peygamber Efendimiz HAZRET-İ MUHAMMED’in (O’na al ve ashabına salat ve selam olsun) İstanbul’un alınacağını müjdelemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Peygamber Efendimizin bir hadis-i şeriflerinde: (LE TUFTEHEN EL KOSTANTİNİYE FELENİM EL EMİR-U EMİRUHA, FELENİM EL CEYŞ-U SALİH EL CEYŞ) buyurdukları ve bu buyruğun sahih hadisler kapsamında olduğu bilinmektedir. “KOSTANTİNİYE (İSTANBUL) MUTLAKA FETHOLUNACAKTIR. O’NU FETHEDECEK EMİR (PADİŞAH) NE GÜZEL BİR EMİRDİR VE ONUN ASKERLERİ NE GÜZEL ASKERLERDİR” anlamına gelen bu hadis-i şerif olmasaydı, herhalde Müslümanlar İstanbul’un fethi konusunu pek düşünmez ve dert edinmezlerdi. Ama Hazret-i Peygamberin müjdelediği EMİR ve askerler olmak uğruna, birçok Müslüman ülkelerin padişahları Osmanlı Padişahı Sultan Muhammed Han’dan önce defalarca İstanbul’u kuşatmış, ancak, almaya muvaffak olamamışlardı.

Bilindiği gibi, İslam tarihi içinde İstanbul’a düzenlenen ilk sefere katılanlar arasında EBA EYYÜP EL ENSARİ HAZRETLERİ vardır. Mekke-i Mükerreme’den, Medine-i Münevvere’ye göç ettiklerinde Peygamber Efendimizi evlerinde misafir etmek şerefine ulaşan Eba Eyüp hazretleri, Kostantin’e düzenlenen sefer sırasında o zamanlar İstanbul’un surları dışında olan ve bugün EYYÜP olarak adlandırılan mevkide şehit düşmüştü.

Eba Eyüp el Ensari Hazretlerinin katıldıkları bu seferi müteaddit seferler takip etmişse de, İstanbul’u almak Osmanlı Padişahı Sultan Muhammed Han’a nasip olmuştur.

İşte bugün de o muazzam fethin 565. Yıldönümünü idrak etmenin heyecanı içindeyiz.  Sultan Muhammed Han tarafından İstanbul’un fethedilmesi, dünya tarihine de yön veren önemli olaylardan biridir. Bir çağın kapanışı, yeni bir çağın başlangıcıdır.

İstanbul’un, Müslümanlar tarafından fethedilmesi aynı zamanda HAZRET-İ MUHAMMED’İN (O’na al ve ashabına salat ve selam olsun) BİR MÜJDESİNİN TAHAKKUKUDUR.

Müslümanlar, bu hâdis-i şerif çerçevesinde, sahabe-i kiram devrinden başlayarak, Kostantin’e müteaddit seferler düzenlemişlerdir. Bundan amaçları, PEYGAMBERİN ÖVDÜĞÜ EMİR VE ASKERLER OLMAKTI! EBA EYYÜB-İ EL ENSARİ HAZRETLERİ BUGÜN İSTANBUL’DA METFUN İSE BUNU BU HÂDİS-İ ŞERİFİN SIRRINA MAZHAR OLABİLMEK İÇİN DÜZENLENEN SEFERE KATILMIŞ OLMASINA BORÇLUYUZ.

Sultan Muhammed Han’a (FATİH) unvanını tescil ettiren bu büyük olay, tarihimizin en şanlı sayfalarından biridir. Şüphesiz, İstanbul’un manevi fatihlerinden biri de, Muhammed Han’ın Hocası AKŞEMSEDDİN’dir. Eba Eyyüp El Ensari Hazretlerinin mezarının yerini keramet göstererek, tespit eden de AKŞEMSEDDİN olmuştur.

Fethi Mübin’in yıldönümünde, bize bu güzel Şehri armağan eden FATİH SULTAN MUHAMMED HAN’I, BÜTÜN ASKERLERİNİ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ. Ne mutlu onlara ki, HAZRET-İ MUHAMMED’İN ÖVDÜĞÜ EMİR VE ASKERLER OLMAK ŞEREFİNİ KAZANMIŞLARDIR. Onlara, bu övgü yeter…