Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

KURALLAR KONULMUŞ OLMAK İÇİN KONULMAZ

Kurallar niçin konulur? Aslında abes bir soru.. Çünkü herkes; “Elbette ki, kurallar uygulanmak üzere konulur” diye cevap verecektir. Ama gelin görün ki, günlük hayatta çoğu zaman bunun tam tersini görür veya bizzat yaşarız.

Örneğin, gürültü kirliliğini önlemeye yönelik kurallar.. Her yıl il mahalli çevre kurulu buna ilişkin bir sürü kural alır ve kamuoyuna duyurur. Gerek bu kurallar gerekse trafik mevzuatı gereği motosikletler dahil her türlü motorlu aracın belirli periyotlarla teknik bir muayeneden geçmesi zorunludur. Bu muayenelerde motor aksamından egzozun çıkardığı ses ve gaza kadar her türlü detay ele alınır. Tabiri caizse uygun not alanların trafiğe çıkmalarına izin verilir, diğerlerinin sahiplerinden de bu belirlenen eksiklikleri gidermeleri istenir ve bu eksiklikler giderildikten sonra bunların da trafiğe çıkmalarına izin verilir.

Peki, bu durum günlük hayatta ne kadar geçerlidir? Şöyle etrafınızda trafikte seyreden araçları dikkatle takip edin, büyük çoğunluğu motosiklet olmak üzere egzozu patlak ve hamam bacası gibi duman çıkaran birçok araç görmeniz mümkün.. Üstelik bu motosikletleri sürenlerin önemli bir bölümü de 18 yaşından küçük, yani ehliyetsiz. Sabahtan gece yarılarına kadar bunlar motosikletlerinin üzerinde tur atıyor. Gece yarısından uyuyan insanları uyandırmak, hastaları bebekleri ürkütmek diye bir dertleri de yok.

Peki, olması gereken durum böyle iken, bunlar nasıl böyle serbest bir şekilde gezebiliyorlar. Bunun iki açıklaması var; ya bunların fenni muayene zamanları geçmiş ve yaptırmıyorlar. Yani trafikte bir anlamda kaçak durumundadırlar, ya da fenni muayenede gereken özen gösterilmiyordur.

Bunların yanı sıra araçlarına kurdukları son sistem ses cihazları ile turlar atan otomobil sahipleri de var. Bunlarda gecenin geç saatlerine kadar dolaşırken, çevredeki insanları rahatsız ettiklerinin bile farkında değiller. Oysa, tur attıkları cadde ve sokaklardaki evlerde uyumakta olan bebekler, hastalar, yaşlılar ertesi gün erkenden işe gidecek birçok insan da var.

Buna benzer daha birçok örnekler verilebilir. Ancak önemli olan kuralı koymak değil, kuralları uygulamaktır. Az kural koyalım ancak koyduğumuz kurallara uyum sağlanması için gereken her türlü çabayı harcayalım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER