Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurban kesimini mutlaka işi bilen kasaplar yapmalı!

Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasapların kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığına dikkat çeken Dr. Rüştü Uçan, “İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltır.” dedi. 

Kurban Bayramı’nda kesim yapan

Kurban etinin saklanmasında plastik kapların kullanılmaması ve kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğini özellikle vurgulayan Kimya Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen ise “Kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur.” şeklinde bilgi verdi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve Kalite Baş Denetçisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasaplar konusuna ilişkin uyarılarda bulundu.

İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 2022 yılında İstanbul hariç 5 bin 102 kişinin kurban kesimi sırasında, kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığını hatırlattı.

Kesim yerleri önceden belirlenmeli!

Kurban kesimi öncesinde mutlaka kesim yerlerinin belirlenmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Kesim yapılacak yerler önceden planlanmalı, belirlenmeli, standartları kontrol edilmeli ve yetkilendirilmeli. İl, ilçe ve diğer yerleşim birimlerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin bayram süresince açık olması ve hizmet vermesi sağlanmalı. Hayvan kesim yerleri ya da kesimhane bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler oluşturmalı. Kesim yapılan yerlerin ve çevresinin temizliği için önlemler alınmalı.” dedi.

Kurbanlıklar veteriner kontrolünden geçmiş olmalı!

Kurbanlık alırken veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Hayvanlardan direkt kişilere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunur. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki kontrol işaretleri bunu sağlar. Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami özen gösterir. Gerek kesim sırasında gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalı.” diye konuştu.

Kurban derisi nasıl saklanmalı?

Kurban derisinin yaralamadan çıkarılmasını ve kaya tuzuyla ovularak saklanması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Ekonomiye katkı sağlamak adına bu işlem önem arz eder. Dolayısı ile hem ekonomik hem de güvenlik nedeniyle bu iş için de uzman kişilerin bulunması faydalı olacaktır” dedi.

İşi, işin uzmanı yapmalı!

Kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar tarafından yapılmasının önemini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, kesim sırasında yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması ve özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kasaplar tarafından yapılması önerisinde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şu bilgileri verdi:

“İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltır. Aletler keskin ve temiz olmalı, kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalı. Bu aletler her sene bilenmeli. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir. Bu eldivenin bıçak kullanılan ele değil, diğer ele takılması önemli. Bu şekilde kullanım, bıçak sapmasında eli korur. Kurban kesiminin mutlaka işi bilen kasaplar tarafından yapılmasının, özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kasaplar tarafından yapılması önerisinde bulunuyorum. Kesim mutlaka acemi kasap tarafından yapılacaksa bu sırada yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için yakındaki kişilerle arasında en az 1 metre mesafe olması gerekmektedir.”

Aletler ne aşırı keskin ne de fazla kör olmalı!

Kesim sırasında kullanılan tüm aletlerin hijyen olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Uçan, “Kesimde kullanılacak bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol ya da kolonya ile silinmeli. Aletler ne aşırı keskin ne de fazla kör olmalı. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır şekilde sonuçlanabilir. Aletlerin keskin olmaması durumunda ise kurban eziyet çeker.” dedi.

Uzuv yaralanmalarında kesilen kurbanlardan gelebilecek riskler için hijyen önemli

Kesilmeye karşı çelik örgülü eldiven kullanılması gerektiğini hatırlatan Dr. Uçan, kasabın, çelik eldiveni bıçağı tuttuğu elin aksi eline takması gerektiğini de kaydetti.

Uzuv yaralanmalarında kesilen kurbanlardan gelebilecek biyolojik risklerin önlenebilmesi için önemli hijyen kurallarına uymak gerektiğini de vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Kesim sırasında kurban kanları ve kurbanın bağırsakları güvenli bir şekilde bertaraf edilmeli.” diye bilgi verdi.

Kurban eti nasıl saklanmalı?

Kimya Yüksek Mühendisi ve Kalite Baş Denetçisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen de kurban etlerinin saklanması konusuna işaret ederek, kurban eti saklanmasında plastik kapların kullanılmaması ve yine kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğini de kaydetti.

Üsküdar Üniversitesi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, gıda ile temas ettiğinde gıdaya geçtiğini belirterek, kurban etlerinin plastik poşet veya diğer plastik ürünlerle saklanmaması gerektiğinin altını çizdi. Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, şunları kaydetti:

“Sıcaklığın etkisiyle bu kimyasallar gıdaya geçer ve sıcaklık arttıkça zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Bu maddeler vücudumuzda östrojen benzeri şekilde metabolize olur ve erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa, kadınlarda göğüs kanserine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, yağlı ve sıcak gıdaların plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır.” dedi

Et, soğuduktan sonra poşete konmalı! 

Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmasının da sakıncalı olduğunu belirten Gezen, şu önerilerde bulundu:

“Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşır, buradan da insanlara geçer. Dolayısıyla kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı.

Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır.

Et soğuduktan sonra yağlı kâğıda sarılarak buzdolabına konulmalı

Her bir kurban için kullanmak üzere büyük boy kasapların kullandığı yağlı kağıtlardan bulundurulmalıdır. Et soğuduktan sonra yağlı kâğıda sarılarak buzdolabına konulması sağlanmalıdır.

Hayvanın derisi iç-dış ters çevrilerek kalın tuzla önce iyice ovalanır ve daha sonra yine tuzlanır ve istenirse ilgili vakıf kurumlarına bağışlanır.

Kurban eti aynı gün yenilecekse kavurma yapılması, şayet daha sonra yenilecekse soğuduktan sonra parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanması tavsiye olunur. Derin dondurucudan çıkarılan et, buzu çözüldükten sonra pişirilerek yenebilir. Pişirilmek istenen etler, porsiyonlar halinde dondurucudan çıkarılmalı, şayet pişirilmeyecekse yeniden dondurucuya bırakılmamalıdır. Bırakıldığı taktirde et üzerinde zararlı bakteriler oluşabilir.”

ankara escortbetturkeykonya eskortbalgat escortrestbetsultanbet7slotssilksleura.comhttps://kilpatrickspub.com/bonusataşehir escorthttps://www.101tally.com/starzbetescortladesbetistanbul escort bayanhttps://www.villageofdannemora.com/https://litkovskaya.com/tempobetbuy followers on tiktokeskort konyabonus veren siteler https://www.miltonwine.com/betmatikhacklinkGrandpashabethttps://thechelseatreehouse.com/bahiscomcasino siteleritipobetsahabet girişcasinopopbetpasbahiscombetsilvaistanbul escortdeneme bonusukingroyaljojobet girişmatbet girişkingroyalpusulabet girişmatbet girişbahisalzlotbetriyalzlotgaziantep escortgaziantep escortporno izlejojobetsababetonwintipobethttps://www.gulsehir.com/CASİBOMAsyabahisMeritkingultrabet güncel girişbetewincasibom girişcasibomcasibommariobet girişbahiscomcasibommaltcasinoonwindumanbet girişcasibom girişcasibom girişjojobet girişmarsbahismeritking girişonwin girişjojobet girişmatadorbet girişholiganbetmatadorbet girişmarsbahis girişholiganbetjojobet güncel girişmeritking girişcasibommarsbahisMarsbahisMarsbahisMarsbahisMeritkingonwinjojobet girişcasibomsekabetbetsat girişcasibomsavoybettingnakitbahiscasinolevantcasinolevantcasinolevantcasinolevantcasinolevantcasibomgobahiseskisehir travestiAsyabahismatadorbet twitterBetebet Girişkeydropmarsbahisbahiscomonbahissonbahiskingbettingorisbet girişmarbahiscasibom girişşişli escortbeylikdüzü escortMarsbahiscasibomtipobetholiganbetmarsbahis girişmarsbahis girişmarsbahis güncel girişmarsbahis girişimajbet girişimajbet güncel girişmatbet girişparibahisholiganbet güncel girişmarsbahis güncel girişdinamobet güncel girişbetkanyon güncel girişbahsegel güncel girişsekabet güncel girişnakitbahis güncel girişholiganbet güncel girişonwin güncel girişonwin güncel girişsahabet güncel girişonwin güncel girişbetkanyon güncel girişkralbet güncel girişsekabet güncel girişjojobet güncel girişpusulabet güncel girişmatbet girişmatbet girişcasinomaximobilbahisholiganbet güncel girişonwinonwinmeritkingmeritkingjojobetmeritking güncel girişsekabet güncel girişonwin güncel girişmatbet güncel girişholiganbetmatbet güncel girişholiganbet girişonwin girişdumanbet güncel girişcratosslot güncel girişMeritkingMeritkingCasibom GirişMeritkingjojobetSahabet girişbetebet güncel girişcratosslot güncel girişwinxbetwinxbetwinxbetwinxbetmatbet girişwinxbetwinxbetwinxbettipobetcasibomMarsbahistarafbetfixbet twitterPusulabetjojobet girişmariobetmarsbahis girişmarsbahiscasibomultrabetultrabet girişjojobetjojobetmatadorbetmatadorbet girişmatadorbetmeritkingbetmarino girişcasibomceltabetjojobetbetpuanBaywin GirişBahis Sitelerifixbet twittermeritkingOnwinPusulabetmatadorbet resmiPusulabetzbahisholiganbet güncel girişip tv satın alfixbet girişmariobetcasibomonwin güncel girişparibahisCasibom Giriştipobet giriştipobetjojobet güncel girişjojobet mobilcasibomgiriş casibombetwoonMeritking TwitterMeritking Twitterdeneme bonusucasinolevant resmi giriştarafbetsahabetpadişahbettuzla eskortbetkolikmatadorbet girişbahiscomcasibomholiganbetmarsbahismarsbahisimajbetimajbetmatbetmatbetmatbetmatbetholiganbetholiganbetonwinonwinjojobetcasibom girişfixbet twitterfree booterpusulabetbettiltbettiltholiganbetcasibomcasibom girişlimanbetqueenbetjojobet girişbaywinEscortsekabet güncelmeritkingmatadorbet girişmatadorbetgrandpashabetgrandpashabetBahis sitelericasibomtipobettipobetholiganbetcasibom girişgüvenilir bahis siteleribahiscom güncel girişmeritkingcasibom girişbetmatikmeritkin girişmeritking güncelholiganbet güncel girişjojobetlunabet girişparibahispiabetaresbetgalabetbetnanomilanobetlunabetholiganbetCasinoplusBetriyalbetbigosahabetjojobetjojobet girişjojobet güncelholiganbet girişCasibomextrabet giris