Türkçe de sık-sık kullanılan meşhur bir deyim vardır; su akar bizler bakarız diye. Heba edilen ve değerlendirilmeyen imkanlar için kullanılır. İlimizin sahip olduğu bir zenginlikten yararlanamadığımızı hatırlayınca aklıma hep bu deyim gelir. Çoğu zaman tarihi ve kültürel zenginliklerimiz ile doğal güzelliklerimize değinir ve bundan dolayı yüreğimde oluşan yangını anlatırım. Yalnız ben değil, gönlü Siirt için yanan herkes bunu yapıyor.
Ancak gönlümüzün yanması gereken noktalar bunlarla sınırlı değil. O kadar çok var ki, saymakla bitmez. İşte bunlardan bir tanesi de menengiç ağaçları. Siirt il genelinde orman arazilerinde sayıları milyonları aşan menengiç ağacı bulunuyor. Menengiç’in tıpkı çam, bıttım ve fıstık gibi çok uzun ömürlü bir ağaç olması nedeniyle bu ağaçların çoğu da asırlık ağaçlar. Asırlardan beri bu ağaçlardan belki düşünemediğimizden veya belki de mevzuatın izin vermemesinden dolayı yararlanamıyorduk. Orman köylüleri bu ağaçlardaki menengiçleri toplayıp bugünkü değerlerle 10-15 TL’ye satıyorlardı.
Şükürler olsun son yıllarda buna son verme yönünde bir çalışma başlatıldı. Artık bu ağaçlar aşılanıp fıstığa dönüştürülüyor. Geçmiş yıllarda Vali Nuri Okutan ve Tarım Müdürü rahmetli İlhan Özel döneminde GAP kapsamında yapılan bir çalışma ile bu ağaçların aşılanmasına başlanmıştı. Şimdi bu önemli ve yararlı çalışmayı Orman Genel Müdürlüğü gerçekleştiriyor.
Orman İşletme Müdürü Hüseyin Yaklav, 2020 yılında bu alandaki çalışmalarda hedefi büyüttüklerini ifade ederek İl genelinde belirledikleri toplam 800 hektarlık bir alandaki bütün menengiç ağaçlarını aşılayacaklarını belirtti. Arazi ölçüsüne açıklık getirmek ve çalışmanın gerçek boyutunu daha iyi anlayabilmek için bu alanda en az 100 bin ağacın bulunduğunu belirteyim. 100 bin yetişkin ağaç. Bu yıl aşılanan ağaçlar iki yıl sonra verim vermeye başlayacak. Hem de asırlık ağaçlar oldukları için yeni verime yatan fidanlar gibi üç beş tane fıstık yerine kilolarca fıstık sunacaklar bize.
Fıstığın kilosunun 80 TL’yi bulduğu bugünlerde menengiçin kilosu parakende en fazla 20 TL’dir. Yani gelir ortalama dört kat artmış olacak. Orman köylümüze ve ilimiz ekonomisine gerçekten çok büyük bir katkı.
Önümüzdeki yıllarda da sürdürülmesi planlanan bu projede emeği geçen herkesi kutlarım.
YORUMLAR