Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

MORALİMİZİ BOZMAYALIM

Son dönemlerde Siirt’te çok

Son dönemlerde Siirt’te çok güzel şeyler oluyor veya olma yolunda hızlı bir şekilde ilerleniyor. Ama, tanıtımdan istihdama kadar birçok sorunumuz var ve bunlar o kadar kangrenleşmiş, o kadar müzmin  hale gelmişler ki,  ha deyince çözülmüyorlar. Yapılan çalışmalara rağmen bu sorunların çözülmediğini gören vatandaşların morali bozuluyor ve yürütülen çalışmalara şüpheyle bakar hale geliyorlar.

Vatandaş, sorunların ivedi bir şekilde çözülmesini bekliyor ve bu yönde bir beklenti içerisinde. Vatandaş bu beklentisinde haklı ama, yetkililerde haklı. Onların elinde Alaattin’in sihirli lambası yok ki, cine emir versinler de bütün sorunları çözülsün. Bir örnek olarak  istihdam konusunu ele alacak olursak, Ülke genelinde işsizlik oranları % 10’lar civarında ve bu oran ilimizde toplam oranın tam üç katı. Yani %30’ları buluyor, belki de aşıyordur. Üstelik bu oranın önemli bir bölümü en randımanlı çalışma çağı olan 18- 40 yaş grubunda.

Bir yetkiliyi karşısında bulan vatandaşın ilk isteği ya kendisine ya oğluna ya da kardeşine, kızına iş istemek oluyor. Tabii ki bu isteklerin  devede kulak misali çok az bir bölümü karşılanabiliyor. Geçenlerde Milletvekilimiz Prof. Dr. Yasin Aktay Hocamızın Kanal 56  Televizyonunda moderatörlüğünü yaptığım programda belirttiği gibi, iş isteklerinin ancak 30’da 1’i karşılanabiliyor ve gerçekten işleri çok zor.

Ancak, diğer konularda olduğu gibi bu konuda da biraz sabırlı olmak gerekiyor. Biliyorum bunu yazmak söylemek çok kolay, ateş düştüğü yeri yakar.  İşsizin halinden ancak işsiz olan anlar. Bir insan için hele-hele bir aile reisi için evinin ihtiyaçlarını karşılayamamaktan daha zor bir şey yoktur. Fakat gerçekten sabretmekten  başka da çare yok. Çünkü istihdam alanları sağlamak bir anda yapılabilecek bir şey değildir. Sermaye gerektirir, planlama gerektirir, ekonomik anlamda bir yatırım ise pazar gerektirir.

Sabredelim dedim çünkü, gerçekten yapılması planlanan ayakkabı fabrikası, tekstil atölyesi, termal tesis ve bakır izabe tesisleri ilimizin istihdam sorununun çözümünde büyük adımlar olacaklardır. Bu tesisler on binden fazla insanımıza istihdam alanı sağlayacaklardır. Bu hiçte küçümsenmeyecek bir rakam ve bu yatırımlarla  işsizlik sorunu  tümüyle çözülemezse dahi insanımız artık aylarca hatta yıllarca işsiz kalmayacak. Birçok alanda işverenler kendileri işçi arayacak hale gelecekler ve bunun da ötesinde Siirt ekonomisi bugünkü kamuya bağımlı olma halinden kurtulacaktır. Gerçek anlamda bir ekonomimiz ve istihdam yöntemimiz olacaktır. Bugün itibariyle kamuda çalışan kişi sayısı özel  sektörde çalışan kişi sayısından çok daha fazladır ve inşallah buna bir son verilmiş olacaktır.

Moralimizi bozmadan sabredelim ve  yapımı gündemde olan  bu yatırımların bir an önce gerçekleşmesi için dua edelim.