Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Metin ARITÜRK
Metin ARITÜRK

MUHTARLAR GÜNÜ DOLAYISIYLA

Türkiye açısından artık tarih olan Başbakanlık Makamı tarafından 19 Ekim 2015’te yayınlanan bir genelge ile 19 Ekim günlerinin “MUHTARLAR GÜNÜ” olarak kutlanacağı açıklanmıştır. Genelgede:

“Ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesesi, 1829 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir.

…Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin  vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesi uygun görülmüştür” denilmektedir.

(MUHTAR) kelimesi, anlam olarak da dikkatleri çekicidir. Arapça kökenli bu kelimenin (kendi iradesiyle seçen), (seçilmiş), (otonom) gibi anlamları vardır.

Muhtarlık müessesesi Osmanlı döneminden devraldığımız 190 yıllık mazisi olan, halkla iç içe önemli bir kurumdur. Muhtarlar, seçimle iş başına gelmeleri açısından da önem arzederler. Türkiye’de sayıları 50 binin üzerinde köy ve mahalle muhtarları vardır. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık-sık muhtarlar toplantısı düzenleyerek Beştepe Sarayına davet etmesi boşuna değildir. Muhtarların gücünü fark ettiğinin işaretidir. Köy muhtarları, köylerindeki; mahalle muhtarları, mahallelerindeki vatandaşlara en yakın olanlardır. Her zaman için köylüleriyle ve mahallelileriyle iç içe olmak zorundadırlar. İşte, muhtarların gücü buradan gelmektedir.

Askerlik görevini er veya erbaş olarak yapanlar bilirler. Birliklerde az buçuk dayılık yapanlara üstleri durumunda olanları (SENİN BABAN MUHTAR MI!) diyerek azarlarlar! Bu deyim, aslında muhtarların güçlerinin kanıtıdır. (Senin baban vali mi, senin baban paşa mı, senin baban belediye başkanı mı, senin baban kaymakam mı) denilmez de (SENİN BABAN MUHTAR MI!) denilmesi, muhtarın gücünün işaretidir.

Evet, 19 Ekim muhtarlar günü. Türkiye’de sayıları 50 binin üzerinde köy ve mahalle muhtarları var. Muhtarları yanlarına çekmeyi başaran siyasi partiler, başarılı olurlar. Sayın Erdoğan’ın muhtarlara bu kadar önem vermesinin, onları Beştepe Sarayına davet ederek ağırlamasının sebebi şimdi daha iyi anlaşılmış olmalı…

Muhtarlar Günü dolayısıyla, köy veya mahalle muhtarı ayırımı yapmadan bütün muhtarlarımızı kutluyoruz…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER