Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Murat Akdemir:Turizm Sektörünün Çevresel ve Sosyal Faydaları 

-Hizmet Sektörlerinden Ticaret ve Ulaştırma Sektörleri gibi, gitgide çeşitlenip genişleyerek

-Hizmet Sektörlerinden Ticaret ve Ulaştırma Sektörleri gibi, gitgide çeşitlenip genişleyerek adeta devasa bir sektör haline gelen Turizm Sektörü için; “Bacasız Sanayi” kavramı kullanılmaktadır. Çünkü; turizm, çevre dostu bir ekonomik faaliyettir.

-Turizm; çevreyi ve havayı kirletmeden, gece gündüz çalışan fabrikalardan bile daha fazla kazançlar sağlayabilmektedir. Ekonomik faaliyetler içinde en fazla katma değer sağlayan sektörlerden biridir turizm.

-Sanayi bölgelerinde başta hava kirliliği ve kalitesizliği olmak üzere çevre kirlilikleri oluşurken, turizm bölgeleri ve turistik noktalar gayet bakımlı ve temizdirler. Temiz tutulamayan deniz kıyılarında plaj turizminin yürütülmesi, zorlama bir mantıkla bir noktaya kadar yürür ve en sonunda tıkanır kalır.

-Bu konu ile ilgili olarak, kirlilikten dolayı can çekişen Marmara kıyılarında sürdürülmeye çalışılan zorlama plaj turizmine karşın, Güney Ege’deki Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi sanayiden uzak kaldığı için, gayet temiz kalmış, Muğla kıyıları ile Antalya’nın iki yakasındaki bakımlı ve temiz kıyıları karşılaştırdığımızda durum gayet net olarak görülmektedir.

-Turizmin sosyal ve kültürel açıdan sağladığı faydalara gelince. Başka ülkeleri ve bölgeleri gezip görme eğilimindeki insanlar, gittikleri ülke, bölge ve yörelerde farklı farklı kültürlere ve yaşam şekillerine sahip insanları tanıyıp kaynaşma imkanı bulurlar. Bu da dünyadaki farklı toplumların birbirini anlamasına yardımcı olan çok önemli bir sosyal katkıdır. Birbirlerinin dillerini, örfünü, düşünce anlayışını, tarihi derinliklerini ve mutfak kültürlerini daha yakından ve bilfiil görüp yaşayarak tanıma fırsatı sunan turizm; önemli bir ekonomik faaliyet olduğu kadar gayet önemli bir sosyal mecradır.