14 Eylül (SİİRT’İN ŞEREF GÜNÜ) dolayısıyla Valilikçe düzenlenen anma töreni Cumhuriyet Meydanındaki ATATÜRK ANITI önünde gerçekleştirildi. Etkinlik, çelenk sunma töreni, saygı duruşunda bulunulması, İstiklâl Marşı’nın okunması, Vali Sayın Dr. Kemal Kızılışık’ın şeref defterini imzalaması, günün anlam ve önemini anlatan konuşmanın yapılmasıyla sınırlıydı.
Kutlamanın başlatıldığı ilk yıllarda, bir haftayı kapsayacak şekilde düzenlenen etkinliklerle kutlanan 14 EYLÜL SİİRT’İN ŞEREF GÜNÜ, kırpıla-kırpıla son yıllarda çelenk sunma töreninden ibaret duruma geldi.
Kimi hemşehrilerimiz bile, (1916 yılının 14 Eylül Günü Mustafa Kemal Paşa Siirt’e gelmişse ne olmuş yani, kutlamanın ne anlamı var) diyebilmektedirler. Neyse ki, söz konusu ATATÜRK olunca, yine de etkinlik düzelemekten vazgeçilemiyor, niyeti olanlar da cesaret edemiyor.
Birçok illerin her yıl coşkuyla kutlanan (KURTULŞ GÜNLERİ) vardır. YÜCE RABBİMİZE ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ, SİİRT’İMİZ hiçbir zaman düşman istilâsına uğramadığı için (SİİRT’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ GÜNÜ) gibi bir günümüz yok. 14 Eylül gününün (SİİRT’İN ŞEREF GÜNÜ) olarak belirlenmesinin bir amacı da, Mustafa Kemal Paşa’yı anmak yanında Siirt’in turizmine katkı sağlamaktı. Anımsadığım kadarıyla, Merhum Valilerimizden MEHMET ALDAN zamanından beri SİİRT’İN ŞEREF GÜNÜ kutlamaları düzenlenmekte. Geçmiş yıllarda düzenlenen etkinliklere üst düzey bürokratların hatta bakanların bile katıldıkları olurdu. Bazı yıllarda etkinlikler 23 Eylül’e kadar uzatılır, Tillo’da, ışık hadisesinin izlenmesiyle son bulurdu. Her gün için ayrı bir program, ayrı bir etkinlik uygulanır, böylece İlimizin turizmine katkı sağlanması amaçlanırdı.
Mustafa Kemal Paşa’nın Kolordui Komutanı olarak 107 yıl önce Şehrimize gelişi bu yıl da dar bir kalıp içinde tutulmakla birlikte, Sayın Dr. Kemal Kızılışık’ın Valilik makamına hemen geri dönmek yerine önce karşı kaldırımdaki vatandaşlarla tek-tek tokalaşarak ilgilenmesi, sorunlarını arzeden vatandaşlarla ilgili notlar aldırması, hastalara, özer bireylere, işsizlere vaatlerde bulunması, sözün tam anlamıyla MUSTAFA KEMAL BEREKETİ oldu. Bu arada, Helvacılar Çarşısına da giren ve ilk sıradaki esnaflarla tokalaşarak sorunlarını dinleyen Vali, sorunlarla ilgili talimatlar vererek ve notlar aldırarak, çok sayıda hemşehrimizin sorunlarının takipçisi olunacağının işaretini vermiş oldu.
Sayın Valiye, belki de hiç ulaşama imkânlarının olmadığını düşünen ihtiyaç sahibi hemşehrilerimiz, bir anda sorunlarını iletmek fıarsatını bulmuş olmaktan hayli memnun idiler. Bilahare, Helvacılar Çarşısının girişindeki Gazeteci Mehmet Emin Kılıççıoğlu Parkına giren Vali, etrafında kümelenen vatandaşların sorunlarını dinlemeye ve notlar aldırmaya devam etti. Satmak üzere köylerinden kaplar içinde incir getirmiş köylüler de, Vali’nin yaptığı toptan alıştan memnun olmuşlardı. Vali, alınan incirlerin, çayhanede oturanlara dağıtılmlası talimatını vermişti. Naçizane, ben de uzatılan tabaktan (ATATÜRK’ÜN AZİZ RUHUNA) niyletiyle bir incir aldım.
Evet, 107 yıl önce Siirt’i şereflendiren Mustafa Kemal Paşa, gelişinin yıldönümünde bile manevi olarak bereketiyle gelmiş, çok sayıda hemşehrimizin sorunlarının çözümüne vesile olmuştu. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.
TAŞLAMA
BUGÜN 14 EYLÜL’DÜR
ŞEREF GÜNÜMÜZ BUGÜN
MUSTAFA KEMAL KALKSA
GELSE BU OLSA MÜMKÜN
BİLİN Kİ GÖRDÜĞÜ BU
MANZARA KARŞISINDA
TÜRKİYE’NİN HALİNE
AĞLARDI İNAN BUNA
GENÇLER EMANETİNE
SAHİP ÇIKMAK İSTERKEN
CUMHURİYET NE HALE
GEİTİRİLDİ BİR BAK SEN
(AYYAŞ) BİLE DEDİLER
UTANIP SIKILMADAN
O’NUN SAYESİNDE SEN
MAKAM EDİNDİN, UYAN
BUGÜN ŞEREF GÜNÜMÜZ
KUTLU OLSUN SİİRT’E
DÜN DE, BUGÜN, YARIN DA
REHBER O’DUR BİZLERE
BİNDOKUZYÜZONALTI
YILI 14 EYLÜL’DE
MUSTAFA KEMAL PAŞA
TEŞRİF ETMİŞ SİİRT’E
SİİRTLİ HEP YOLUNDA
OLMUŞTUR ATATÜRK’ÜN
İŞTE BUNDAN DOLAYI
ŞEREF GÜNÜMÜZ BUGÜN
GAZİ PAŞA KALKSA DA
YİNE GELSE SİİRT’E
MÜBAREK ELLERİNİ
ÖPEBİLSEYDİK BİZ DE
ATATÜRK BEREKETİ
YAĞDI ÜZERİMİZE
ATATÜRK’ÜN ASKERİ
OLMAK YAKIŞAN BİZE
YORUMLAR