Mustafa Kemal Paşa’ya (ATATÜRK) meclis-i mebusan tarafından (BAŞKOMUTAN) unvanının verilişi 5 Ağustos 1921 tarihinde kazandığı meydan savaşlarına mütenasip olarak mebusların (milletvekilleri) oy birliği ile gerçekleşmiştir.
Anayasamızda “Başkomutanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Manevi varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur” hükmü vardır. Buna göre Mustafa Kemal ATATÜRK’TEN sonra Cumhurbaşkanı olan 11 isim de Türkiye Büyük Millet Meclisini Temsilen BAŞKOMUTAN olmuşlar demektir. Ama hiç biri (BAŞKOMUTAN) UNVANINI KULLANMAMIŞTIR.
Şimdi de, Sayın Erdoğan’a (GAZİ) unvanı verilmesinin teklif edildiği veya edileceği söyleniyor. Yani, Sayın Erdoğan’ın çevresi tarafından yine ATATÜRK’LE yarıştırılması hevesi.
Bilindiği gibi Sakarya Meydan Savaşı öncesinde Mustafa Kemal’e, Millet Meclisi, 5 Ağustos 1921’de ”Başkomutanlık” unvanını tevcih etmişti. Savaşın, kazanılmasının ardından, ”Garp Cephesi Komutanı” İsmet (İnönü) Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa, cepheden, ”Edirne Mebusu İsmet ve Kozan Mebusu Fevzi” imzalarıyla Meclis’e 15-16 Eylül 1921’de gönderdikleri tarihi önergeyle, Mustafa Kemal’e ”Müşirlik” rütbesi ile ”Gazilik” unvanı ”tevcihini” önerdiler. Meclis teklifi oybirliğiyle kabul etti.
Meclis-i Mebusana Mustafa Kemal’e (GAZİ) ve (MÜŞİR) unvanlarının verilmesini önerenler İsmet Paşa ve Fevzi Paşa’lardır ki, kendileri de meydan savaşları kazanmış birer kahramandırlar.
YORUMLAR