Türkiye Cumhuriyetinin Banisi (Kurucusu) Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN EMEKLİ OLDUĞU GÜNÜN HAFTASI, EMEKLİLER HAFTASI OLARAK KUTLANIR. Şu işe bakınız ki, bu hafta günümüzde tam da EMEKLİLERİN Temmuz ayı zammının ne kadar olacağını bekledikleri haftaya denk gelmektedir. Yani Emeklilerimiz, (Temmuz ayında maaşımıza ne kadar zam gelecek, bu sefaletten kurtulabilecek miyiz) endişesi içinde EMEKLİLER HAFTASINI idrak etmiş bulunuyorlar.
Resmi kayıtlardaki belgelere göre Atatürk, 28 Haziran 1927’de emeklilik dilekçesini veriyor ve 30 Haziran 1927 tarihi itibariyle kendisine 5 bin kuruş (50 lira) emekli maaşı bağlanıyor. Ata’ya, ayrıca 15 bin kuruş (150 lira) da Mareşal maaşı bağlanıyor. Atatürk’ün emekli olduğu gün olan 30 Haziran, son yılarda Emekliler Haftası olarak kutlanmaktadır.
ATATÜRK’ÜN, ‘Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken, bütün kuvveti ile çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur’ sözleri emeklilere verilmesi gereken önemin anlaşılması açısından önemlidir.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN emeklilik kimlik bilgileri arasında yer alan bilgilerden rütbesinin mareşal olduğu, 1317 sicil numarası ile 1315’te piyade olarak Ordu’da çalışmaya başladığı, 17 Aralık 1317’de teğmen, 22 Kasım 1318’te üsteğmen, 29 Aralık 1320’de yüzbaşı, 7 Haziran 1323’te kıdemli yüzbaşı (kolağası), 14 Kasım 1327’de binbaşı, 16 Nisan 1329’da yarbay, 19 Mayıs 1331’de albay, 19 Mart 1332’de tümgeneral (mirliva), 19 Eylül 1337’de (1921) Mareşal rütbesine ulaştığı anlaşılmaktadır.
Gazi Mustafa Kemal imzasıyla, emeklilik dilekçesini o zamanki adı Müdafai Milliye Vekaleti olan Milli Savunma Bakanlığı’na 28.6.1927’de veren ATATÜRK. dilekçesine 15 kuruşluk pul yapıştırmayı da ihmal etmemiş.
Atatürk’ün emekli olduğuna ilişkin 30.6.1927 tarihli kararnamenin altında ‘Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal’, ‘Başvekil İsmet’, ‘Müdafai Milliye Vekili Recep’ imzaları ile ‘Aslına mutabık’ olduğuna ilişkin tarih, Başvekalet Mühürü ve imzası var.
Mustafa Kemal’in (ATATÜRK) emeklilik belgelerine göre, emeklilik hesabı yapılırken; 1 Mart 1315-30 Haziran 1927 tarihleri arasında 28 sene 3 ay 29 gün fiili hizmeti, 2 yıl İtalyan Harbi zammı, 1 yıl Balkan Harbi zammı, 5 yıl Büyük Taarruz zammı, 5 yıl da İstiklal Harbi zammı dikkate alınmıştır.
Acaba, Mustafa Kemal Paşa (ATATÜRK) kalkıp da emeklilerin bugün içine düşürüldükleri duruma bir baksa “Sizi gidi utanmaz, aymazlar, emekli vatandaşlarımı ne durumlara düşürmüşsünüz” demez miydi!