Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

Mustafa Kemal’in Askeri ve Mustafa Kemal’in Polisi Olmak!

Türkiye’de iç huzurun sağlanmasında aktif rol oynayan iki kuruluş vardır. Bunlar kırsalda Jandarma, şehirlerde ise Polis teşkilatlarıdır. Devlet olarak örgütlenmiş toplumlarda, toplum düzeninin ve güveninin sağlanması Devletin en başta gelen ödevidir. Devletin bu ödevi, ulusal savunma ihtiyacı ile birlikte devlet kadar eskidir. Her insan, kendi hakkını savunmağa kalkışırsa, toplumlarda huzur kalmaz. Haksızlığa uğrayanların haklarını aramak, devlet denilen kuruluşun en önemli görevidir. Bu görevi sağlayan teşkilatlardan biri jandarma, diğeri Polis teşkilatıdır. 4-10 Nisan tarihlerini kapsayan günler (Polis Günü ve Haftası) olarak kutlanır.

Polis teşkilatı değişik adlar altında da olsa, bütün Türki devletleri de hep varolmuştur. Eski Türkler’de kamu düzen ve güvenliği işleri adlarına Subaşı denilen görevliler tarafından yürütülmüştür. Kabile halinde yaşadıkları dönemlerde bile Türkler, orduyu sevk ve yönetenlere “Subaşı” adını vermişlerdir. Su, asker, komutan, ordu ve subaşı, başkomutan anlamında kullanılmıştır. Kabileler birleşip toplum büyüyünce Kağan ortaya çıkmış, Subaşılar savaşta belli birliklere komuta etmeye başlamış, barışta da bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamışlardır. Böylece Subaşıların rolleri küçülmüş ve belli görevlerin yöneticileri olmuşlardır.

Bilinen en eski Subaşı, VIII. Asra ait TONYUKOK Kitabesinde ismi yazılı olan İNALKAĞAN’dır. Büyük Selçuklu İmparatorluğunun kurucusu Selçuk Bey de bir Subaşıdır. Keza Anadolu Selçuklularında da il merkezlerinde askeri ve mülki işlere bakan komutanlara subaşı denilmiştir. Bunlar bulundukları yerlerin kamu düzen ve güvenliğini sağlamışlar, savaş zamanında ise çevrelerindeki ilçe ve köylerin tımarlı sipahilerine komuta etmişlerdir. Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılışından sonra, Anadolu’da kurulmuş olan beyliklerde askeri komutana “Subaşı” denilmiştir. Örneğin Aydınoğlu Mehmet Bey de aynı ordunun subaşılığını yapmıştır. Keza XVI. Asrın ortalarında, Karamanoğullarının da Nizamüddin Bekler adında bir subaşısı bulunduğu anlaşılmıştır.

Özetle belirtilecek olursa, Eski Türklerde kamu düzeni ve güvenliği belli yasalara uygun olarak yürütülmüştür. Oğuz Han’ın Oğuz Töresi, Cengiz Han’ın Uluğ Yasası, Timur’un Tüzükkatı o devirlerin belli başlı hukuk kuralları örnek olarak gösterilebilir.

Bu yasalarda, suçların önlenmesi kadar işlenen suçlarda suçluların yakalanmasına da önem verilmiştir. Eski Türklerde Polis Teşkilatı bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere askeri teşkilat içinde yer almış ve Askeri özellikler göstermiştir.

Polis, elbette Devletin, polisidir. Görevini icra ederken, bu bilinçle hareket etmesi, hiç bir partinin, hiçbir zümrenin, hiçbir cemaatin polisi olmaması gerekir.

Ülkemizin bekası açısından, askerin de, polisin de Mustafa Kemal’in askeri ve polisi olması, laiklik ilkesiyle hareket etmesi zorunludur. Aksi takdirde huzurun sağlanması mümkün değildir!

(Mustafa Kemal’in Askerleri) olmak yanında (Mustafa Kemal’in Polisi) olmak da, elbette büyük bir erdemdir. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetiyle özdeşleşmiştir.

Dün olduğu gibi bugün de polisimiz, devletin bölünmez bütünlüğü, halkının mutluluğu için görev yapmaktadır. Bu zorlu süreçte, polis teşkilatına her türlü desteğin verilmesi gerekir.

Türk askeri de, Türk polisi de süratle ATATÜRKÇÜ kimliğine yeniden kavuşturulmalı, şahısların, cemaatlerin, siyasi partilerin teşkilatları konumuna asla ve asla düşürülmemelidir.

Son yıllarda, Türkiye’de Polis sayısında hızlı bir artış yaşandığı da gözlenmektedir. Günümüzde polis sayısının 350 bine ulaştığı belirtilmektedir.

İnanıyoruz ki, Türk Polisi, bir siyasi partinin veya bir cemaatin değil, devletin polisi olmak özelliğini koruyacaktır. Türkiye Polis devleti değil; polis, devletin polisi olmaya devam edecektir. Polis teşkilatı üzerinde ne kadar operasyon yapılırsa yapılsın, vatansever Türk polisi elbette bir siyasi partinin hizmetinde değil, kendi devletlerinin hizmetinde olmayı yeğleyecektir.

Bu düşünceler içinde aziz Vatanımızın birlik ve beraberliği için şehitler veren, hepsi de birer gazi olan Polis teşkilatının kahraman mensuplarının kuruluş yıldönümlerini tebrik ediyor, şehitlerine ve ebediyete intikal etmiş olanlara rahmetler, gazilerine uzun ve mutlu bir yaşam dileyerek yazımı noktalıyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER