Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ahmet ARITÜRK
Ahmet ARITÜRK

NEDEN ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR!

Son günlerde anayasa değişikliği istemi sık-sık gündeme getirilmeğe başlandı. Hele, Anayasa Mahkemesinin TİP Milletvekili Can Atalay ile ilgili verdiği (Hak ihlali) kararından sonra. İktidarın amacı anayasayı değiştirerek, kurmak istediği rejime uygun bir anayasa oluşturmak. Mevcut Anayasa için her nekadar(DARBE ANAYASASI) denilse de, artık darbe anayasası olmaktan çıktığı bellidir. Çünkü tam 18 defa değişikliğe uğramış, iktidarlar nalıncının keseri gibi yasaları kendilerinden yana yontarak değitirmişlerdir. 22 yıldan beri iktidarda olan AKP bu süre zarfında neden hep kısmi değişikliklerle yetindi. Çünkü, hesabına öyle geliyordu. 12 Eylül askeri müdahalesinin sonrasında 7 Aralık 1982’de yürürlüğe giren 1982 Anayasası o günden bugüne tam 18 kez değiştirilmiştir. 1987 tarihindeki ilk değişiklikten sonra,1993, 1995, 1999 (İki defa), 2001 (İki defa), 2002, 2004, 2005 (İki defa), 2006, 2007 (3 defa), 2010, 2015 ve 2017’de toplam 18 defa anayasanın bir çok maddelerinde değişikliğe gidilmiştir.

İlk değişiklik 1987 yılında Anavatan Partisi tarafından kurulan hükümetin başında olan Turgut Özal’ın isteği doğrultusunda referanduma gidilerek yapıldı. 1993 ve 1995 yıllarında 2. ve 3. değişiklikler ise Doğru Yol Partisi ve Sosyaldemokrat Halkçı Parti koalisyonu tarafından değişikliklere uğrayan anayasa, 1999 ve 2001 yıllarında  da değişikliklere uğradı. Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Anavatan Partisi koalisyonu tarafından anayasada 3 defa değişiklikler gerçekleştirildi. 2002’den bu yana AKP hükümetleri de anayasada tam 14 defa değişiklikler yaptı.

12 Eylül 1980 Darbesi’nden sonra hazırlanan ve 7 Kasım1982’de halk oylamasına sunulan anayasaya yüzde 91.37 ‘evet’ oyu gibi kahir bir ekseriyetle kabul edildi. 1982 Darbesi mahsulü anayasanın bu kadar yüksek oyla kabul edilmesinin iki sebebi vardı. Bunlardan biri, seçimlenlerin korkudan oy kullandıkları ihtimali idi. İkinci sebep ise (Askeri hükümet gitsin, nasıl olsa gelecek sivil hükümetler, yeni anayasa yapar) düşüncesinden kaynaklıydı.

12 Eylül 1982 darbesi ürünü anayasaya (DARBE ANAYASASI) denilmesi yanında (KENAN EVREN ANAYASASI) da denilmekteydi.  Ne var ki (DARBE ANAYASASI) olarak nitelendirilen mevcut anayasa o zamandan bu zamana tam 18 defa değişikliğe uğramış, üçte ikiye yakın bölümü değiştirilmiş bulunmaktadır. Bazı hukukçular, Anayasanın, mevcut meclis tarafından değiştirilemeyeceğini, anayasaların ancak kurucu meclislerin iradesiyle değiştirilebileceği yorumlarını yapmaktadırlar.

Bu arada, Anayasanın (DEĞİŞTİRİLEMEZ!) olarak tanımlanan ilk dört maddesinin bile değiştirilmesinin gündeme getirilebileceği Cumhur ittifakının  bir bileşeni tarafından ortaya atılmıştır. Anayasayı değiştirmek isteminin, AKP ve bizzat AKP’li Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından dillendirilmesinin sebep veya sebepleri aslında bellidir. MHP’nin de anayasa değişikliğine sıcak baktığı Genel Başkanları Sayın Devlet Bahçeli tarafından yapılan açıklamalarla ortadadır.

Mevcut yönetimin iktidarını sürdürmek  için yeni formüller bulması gerekmekte. Cumhurbaşkanlığı seçimini iki turlu olmaktan çıkarıp tek turda en yüksek oyu alan adayın seçilmiş sayılması, cumhurbaşkanının 2 defa değil, ömür boyu seçilebilmesi gibi değişiklikler gündeme getirilirse hiç şaşırmayalım.

Yani, anayasa değişiklik istemlerinin Türkiye’ye daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakları getirilmesi ihtiyacından kaynaklandığını ümit edenler varsa, hemen belirtelim ki boşuna hayâl kurmasınlar. Belki  insan haklarının daha da daraltılacağı bir anayasa ile karşı karşıya kalacağız. Bu bakımdan (DARBE ANAYASASINDANKURTULACAĞIZ) teranelerine inanmak safdillik olur. İktidarın (cumhur ittifakının) amacı, yine nalıncı keseri gibi anayasa maddelerini kendisinden yana yontmaktır.  Dileriz ki, muhalefet partileri bu oyuna gelmezler, anayasa değişikliği için kurulacak komisyonlarda yer alarak, çalışmaları meşrulaştırmazlar.

Unutmayalım, Anayassooo, Hassoların yaşamını doğrudan etkileyecek yazılı bir metindir. Hani (KARA KAPLI KİTAP) tabiri var ya! Yaşamı etkileyen bütün kurallar, bu KARA KAPLI KİTAPTA yer almaktadır.

En iyi ve en demokratik anayasa 1961 anayasasıdır. Onu geri getirin de millet olarak alkışlayalım…

TAŞLAMA

BENİ İSRAİL KAVMİ

HAİN BİR KAVİM GERÇEK

HAZRET-İ MÛSÂ’YA DA

İSYÂN ETMİŞLERDİ BAK

 

BUNLAR MUSEVİ DEĞİL

FİRAVUN’UN SOYUNDAN

MUSA’NIN RUHU BİLE

MUZDARİP BU ZULÜMDEN

 

MÛSÂ KALKSA DA GELSE

GAZZE’DEN, FİLİSTİN’DEN

KOVAR BU ZÂLİMLERİ

SALMAZ KIZILDENİZDEN

 

BUNLAR MUSACI DEĞİL

FİRAVUN NESLİ BUNLAR

HARUN’LARINI YİTMİŞ

BİLİN Kİ BU KARUNLAR

 

FİRAVUN VE YOLDAŞI

HAMAN GİBİ ZALİMLER

BİRER KARUN’DUR BUNLAR

BELLİ, HARUN DEĞİLLER

 

MUSA, ASASI İLE

BAŞLARINA VURACAK

NETANYAHU KÖPEĞİ

         ACIDAN KUDURACAK

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER