Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

NEVRUZ NEDİR, NE DEĞİLDİR!

Nevruz kutlamaları, artık vazgeçilmezler

Nevruz kutlamaları, artık vazgeçilmezler arasında yerini almış bulunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, geçmiş yıllarda NEVRUZ’U KUTLAMAK KİMSELERİN    AKILLARININ UCUNDAN BİLE GEÇMEZDİ. Ancak, terör olaylarından sonra, her ne hikmetse NEVRUZ KUTLAMALARI KIYMETE BİNDİ!

Bizce, Nevruz’un resmi mahiyette kutlanmasını gerektirecek hiç bir özelliği de yoktur. Ananevi bir şenliği, resmi bayrama dönüştürmenin ve programlandırarak kutlamanın bir zorlama olduğu kanaatindeyiz.

Son yıllarda, Nevruz’u resmi mahiyette programlarla kutlamak görev gibi oldu. İllerde Valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar Nevruz kutlamaları için ciddi programlar yapmağa başlamışlardı.

Amma siz ne yaparsanız yapınız, başka amaçlarla konuyu saptırmak isteyenlere engel olamazsınız! Hatta resmi mahiyetteki kutlamalar, bir yerde ALTERNATİF KUTLAMALARIN TEŞVİKÇİSİ OLMAKTADIR.

Nevruz’u, daha önce de biliyorduk amma, kutlamıyorduk. Kutlasak bile, böyle törenlerle hele, hele devlet törenleriyle kutladığımızı hiç anımsamıyorum. Kutlamak neyse, bari KAZASIZ, BELÂSIZ VE OLAYSIZ KUTLASAK! Dostluğa, barışa, bahara yakışır bir hava içinde kutlamalarımızı yaparsak amenna.  Ama ne gezer! İ   ster BAHAR BAYRAMI, İSTER KURTULUŞ BAYRAMI DEYİN, MEVCUT KUTLAMA ŞEKLİYLE NEVRUZ MAALESEF KIRIP – DÖKME BAYRAMINA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR.

30-40 yıl öncesinde bilinmeyen, bilinse bile kutlanmayan NEVRUZ NE OLDU DA, BÖYLE KIYMETE BİNDİ DERSİNİZ! Öyle ki, dini ve milli bayramların bile önlerine geçti. Benim aklımın ermediği, Devletin neden NEVRUZ’U kutlamağa kendisini mecbur hissettiğidir! Vatandaşlar kutlayacaklarsa, varsın kutlasınlar. Kutlamalar, tek elden olsa yine de iyi diyeceğiz. Amma kutlamalar ve alternatif kutlamalar ayırımcılığı çağrıştırmıyor mu!

Evet, 40-50 yıl öncesini rahatlıkla hatırlayan biri olarak, 30-40 YIL ÖNCESİNE KADAR hiç şahit olmadığımız NEVRUZ KUTLAMALARI VE ALTERNATİF KUTLAMALAR, HAKLI OLARAK ZİHİNLERİMİZİ KARIŞTIRMAKTADIR!

Peki, Nevruz nedir, ne değildir. Bugünkü yazımızda bunu işlemeğe çalışacağız. Nevruz kutlamaları son yıllarda kıymete bindi. Çözüm sürecinde resmi kutlamalar ve alternatif kutlamalar yapılmaktaydı. Bazı takvimlerde 21 Mart, yeni yılın başlangıcı kabul edilir. Kimilerine göre de Nevruz, kurtuluş günüdür! Nevruz’la ilgili birçok esatirler (masallar) vardır.

Esatirlere göre Nevruz geleneği 3500 yıl gerilerden gelmektedir. Türklere göre Nevruz Ergenekon’dan başlar. Nevruz şenlikleri Oğuz Kağan ile anlam bulur.

Kürtlere göre Nevruz’un kahramanı Kawa’dır. Kawa mitolojik bir kahramandır. Hikâye, ünlü Pers şair Firdevsi’nin en önemli eseri olan Şehname’de yer alır. Hikâyenin diğer ana karakteri olan Zahhāk Azhi Dahāka, Zerdüştçülüğün kutsal kitabı olan Avesta’da ve antik dönem İran mitolojisinde yarı şeytan bir Babil Kralı olarak yer almıştır. Firdevsi, hikâyeyi yeniden yorumlayarak bu karakteri şeytani ve tiran bir Arap kral olarak betimlemiştir. Hikâye, Kürt mitolojisinde de yer almıştır.

Kürtler, Nevruz’un dayanağı olarak inandıkları Demirci Kawa Efsanesini değişik şekillerde anlatırlar. Bilindiği gibi insanlık tarihiyle birlikte “kültür”ler oluşmaya başlamıştır. Bugün “toplum” olarak nitelendirilebilecek bütün ulusların, bir kültürü vardır. Hiçbir toplumla karşılaştırılamayacak kadar köklü, güçlü ve zengin bir geçmişi bulunan Türk ulusu, binlerce yıl önceden beri güçlendirerek devam ettirdiği kültürünü, bugünlere kadar taşımıştır. Türk kültür öğelerinden birisi de kuşkusuz “Nevruz“dur. Kökeni itibariyle Farsça olan “Nevruz”, Türklerde Yeni Gün anlamına gelecek biçimde kullanılmıştır.

Nevruz Azerbaycan’da Novruz, Kazakisten’da ve Tacikistan’da Nevrız meyrami, Kırgızistan’da Nooruz, Kırım Türklerinde Navrez, Batır Trakya Türklerinde Mevris olarak kullanılır.

Nevruz, kelime manası olarak Farsça’da da “Yeni gün” anlamına gelir. Çin’den Avrupa içlerine kadar kuzey yarım küre insanlarının ortak bayramıdır. Bugün Türkiye’de bir gelenek Türki Cumhuriyetleri’nde ise resmî bayram olarak kutlanır. Baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Türk Kavimleri tarafından M.Ö. VIII yy’dan günümüze kadar her yıl 21 Mart’ta kutlanır.

Peki, “Nevruz” çiçeğini bilir misiniz! Bu çiçeğin açılması da Nevruz’la başlar. Toprağı delip çıkan nevruz çiçeklerinden artık bulabiliyor muyuz!

Evet, NEVRUZ’UN ne olduğunu kısaca özetlemeğe çalıştık. Ne olmadığına gelince asla ve asla terör estirmek, yakıp, yıkmak değildir!

Nevruz’un ne olup, ne olmadığını böylece açıkladıktan sonra ister Türk, ister Kürt, ister Arap kökenli olsunlar Nevruzu bayram kabul eden herkesin Bayramlarını kutluyor, dostluğa, barışa ve kardeşliğe vesile olması dileklerimizi sunuyoruz.                          

TAŞLAMALAR

ÇANAKKALE’DEN, AFRİN’E

UZANAN BİR YOL VARDIR

DESTANLAR DOLU YOLDA

ÇANAKKALE RUHU VARDIR

 

103 YIL ÖNCESİNDE

ÇANAKKALE’DE DESTANLAR

YAZAN MEHMETÇİK BUGÜN DE

AFRİN’DE DESTANLAR YAZAR

 

BU VATAN MEHMETÇİĞE

BORÇLU BİL Kİ BEKÂSINI

DESTANLAR ZİNCİRİNE

TAKTI AFRİN HALKASINI

 

MUHAMMED’İN ADIYLA

MÜSEMMADIR MEHMETÇİK

MUSTAFALAR, KEMALLER

BİRER MEHMED DUY ARTIK