Kehanetleri ile ünlü Fransız astrolog Michel de Nostredame’in (Nostradamus) yıllar önce kaybolan Latince el yazması kehanet kitabı “Profetie di Michele Nostradamo” Almanya’da bulundu. Yaklaşık 15 yıl önce Roma’da bir kütüphane de çalınan Nostradamus kehanetlerinin bulunduğu el yazması kitap Almanya’da düzenlenecek bir müzayede de satışa çıkarılacağı öğrenildi.
İtalyan kültürel miras koruma ekipleri, Almanya’nın Stuttgart kentindeki bir müzayede evi geçen yıl kitabı açık artırmaya çıkarınca İtalya’nın kültürel miras koruma ekipleri eserin izini buldu. Ekibin yoğun çalışmaları sonucunda kitabın satışı durduruldu. Müzayede evinin internet sitesinde yayımladığı fotoğraflardan birinde, kitabın üzerindeki bir damga görülüyordu. Bu damga, 1991’de Barnabiti Tarih Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi’ne dahil edilen SS. Blasi Cairoli del Urbe Kütüphanesi’ne aitti.
Bu bulgu üzerine İtalyan Carabinieri güçlerine bağlı Kültürel Mirasın Korunması Komutanlığı, Alman makamlarıyla temasa geçerek eserin iadesini istedi. 12 bin euro açılış fiyatıyla açık artırmaya çıkarılan kitabın satışı durduruldu.
Söz, Nostradamus’un kayıp kitabının bulunmasından açılmışen, Türkiye ile ilgili kehanetlerini anımsatalyım istedik.
Nostradamus, bundan beş yüzyıl önce Güney Fransa’da yaşamış simya bilgini, kahin, tıp doktoru, şifalı bitkiler uzmanı, kozmetiklerin ve meyveleri korumakta kullanılan maddelerin mucidi, bu 16.yy Rönesans adamı yüzyılımıza kadar olağandışı ve esrarengiz kalmıştır. Hala gizemi çözülememiş kehanetleri sayesinde dünya çapında büyük bir üne kavuşmuştur.
Küçük yaşta Nostradamus’taki öngörü yeteneğini ilk keşfeden dedesi Jehan kralın doktorluğunu yapıyordu. Bir rivayete göre Nostradamus’un babası, bir Yahudi kabilesi olan İsaşar soyundan gelmektedir. İsaşar, eski Ahit’te adı geçen birçok peygamberin üyesi olduğu kabiledir. İşaya, Yaremya ve Malaki ile Nostradamus arasında doğrudan bir kan bağı olduğu da söylenenler arasındadır.
Küçük yaşta ondaki yeteneği keşfeden dedesi, yahudi mistizmi Kabala ve astroloji konusunda Michel’i yetiştirdi. Küçük yaşta Yunanca, Latince ve İbranice bilen Michel, dedesi ölünce 15 yaşında, eğitimini tamamlaması için Avignon’a gönderildi. Ardından tıp öğrenimi görmek için Montpellier Tıp Okulu’na girdi. Aynı yıllarda veba salgını Avrupa‘yı kasıp kavuruyordu. Michel de öğrenimini yarıda kesip, Taulouse ve Bordeaux şehirlerinde gönüllü doktorluk yaptı. Ardından Montpellier’ye geri dönerek doktorasını aldı.
Hayatını doktorluk yaparak ve çeşitli bitkilerden imal ettiği parfüm ve bazı ilaçları satarak kazanıyordu. Bu sırada birçok yer gezdi. Daha sonra Agen’e gelerek burada soylu bir ailenin kızıyla evlendi. Çiftin iki çocuğu olduysa da 1534‘teki salgında karısıyla birlikte öldüler. Burada bulunduğu yıllarda okültizm hakkında geniş bir bilgi birikimi edindi ve buradan ayrılıp sekiz yıl sürecek olan Fransa ve İtalya seyahatlerine çıktı. Rivayete göre duru-görü yeteneği de bu seyahatlerinden birinde ortaya çıktı; bir gün yolda rastladığı genç bir keşişin önüne giderek diz çöktü, yanındakiler onun bu davranışına çok şaşırdılar. Nostradamus, soran gözlerle bakan arkadaşlarına “Papanın önünde diz çökülür” yanıtını verdi. Gerçekten de keşiş yirmi yıl sonra IV. Sixte adıyla papalık tahtına oturdu. Bu yıllarda eski çağ gizem bilimlerine merak salan ünlü kahin, Babil ve Mısır‘daki majik çalışmalar üzerine araştırmalar yaptı.
Nostradamus geleceği görmeye başlayınca, bunları başkalarıyla paylaşmak için büyük bir istek duymaya başlamış ve 1550’de ilk almanağını yazdı. Bu kitapta on iki tane manzum dörtlük bulunuyordu. Her bir dörtlük gelecek yılın bir ayı ile ilgili genel bir kehanet içeriyordu. Bu kitap çok ilgi görünce o da her yıl hayatının sonuna kadar bir almanak yazdı. 1566 yılının Haziran ayında Franciscan Manastırında öldü. Ölmeden bir gece evvel yanına kimseyi sokmadı ve soranlara “Bu son gecem, beni yalnız bırakın, zira sabaha ölmüş olacağım.” diyerek son bir kehanette bulundu.
Nostradamus’un, Türkiye ile ilgili de kehanetleri vardır. Henüz Türkiye Cumhuriyeti adında bir devlet yokken, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunu görmüş ve bu imparatorluktan doğacak cumhuriyeti sezinlemişti. Nostradamus’un dörtlükler halinde sunduğu kehanetlerinden yine Türkiye ile ilgili olan birinde şöyle demektedir:
DEVRİMİ TEMELDEN SARSIYOR BÜYÜK BİR KASIRGA,
YÜZLERDE ARTIK PEÇELER, BAŞLAR ÖRTÜLÜ,
CUMHURIYETİN SONU GELDİ ARTIK,
AK’LAR-KIRMIZI’LARLA KARŞI KARŞIYA…”
Nostradamus’un, bu dörtlükle gösterdiği kehanet gayet açık. Herhalde yoruma gerek yok.
“Falsız kalma, fala inanma” denildiği gibi, kahinlere inanmak istemeyiz amma, Nostradamus’un 500 yıl önceki kehanetleri günümüzde de kendisini hissettiriyorsa, buna ne demeli. Nostradamus Müslüman olsaydı (BÜYÜK BİR EVLİYA) diyecektik. Müslüman olmadığı için (BÜYÜK BİR KAHİN) demekle yetineceğiz.