Geçtiğimiz ay değerli öğretmenlerimizin öğrencilere verdikleri el işi ödevlerine ilişkin olarak birkaç gazete ve sitede yayımlanan bir haberim oldu. Bu haber öğrenci velilerinin taleplerini ve şikayetlerini dile getiren bir haberdi.
İsterseniz kısaca özetleyeyim; Okullarımızda öğrencilerimize yönelik bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra onlara okulu sevdirmek ve bazı temel becerileri kazandırmak amacıyla da bazı çalışmalar yapılmaktadır. Bazen resim dersi altında ve bazen de bağımsız bir ders olarak gerçekleştirilen bu çalışmalarda, öğrencinin bazı basit işlerde beceri kazanması amaçlanıyor.
Bu amaçla temrin olarak adlandırılan çeşitli projeler uygulanıyor. Kartondan ev ve değişik maketler yapmaktan tutunda küçük dokuma tezgahlarına kadar o dersi veren öğretmenin hayal ve beceri dünyası ile sınırlı değişik işler yapılabilmektedir. Atık kağıtları rulo haline getirip yapıştırmak, kibrit çöplerinden maketler yapmak ve fıstığın sert kabuğunu kaplayarak resim ya da şekerlik yapmak ve ahşaptan çeşitli aksesuarları da meydana getirmek bunlardan yapılacak olanlara birkaç örneği teşkil ediyor.
Hangi çalışma yapılırsa yapılsın, amaç öğrencinin kendine olan güveninin arttırmak, becerebiliyorum duygusunu tattırmak ve keşfedici yönünü geliştirmektir. Ancak son zamanlarda öğretmenlerimiz maalesef bu amaçlara aykırı olarak öğrencilerimize kendilerinin yapamayacakları, ancak profesyonel bir kişinin yapabileceği ödevler vermektedirler. Örneğin ahşaptan kuş evi veya gece lambası yapma gibi ödevler verme yoluna gitmektedirler. Bu ödevi alan öğrenciler doğal olarak o işi yapan bir ustanın yolunu tutuyorlar ve bedelini ödeyerek öğretmenin istediği ödevi yapıyorlar.
Bu durum beraberinde birçok sorunu da beraberinde getiriyor. En önemlilerini şöyle bir sıralarsak; Sonuçta resmiyette o ödevi öğrenci yapmış gözükmektedir. Dolayısıyla öğrencimiz daha o yaşlardan itibaren yalancılığa ve üç kağıtçılığa yönlendirilmektedir. İkinci bir nokta, o ödevler aile bütçesine yük getirmektedir. Yapımı 100 TL’ye kadar varan ödevler verilebilmektedir. Bir ailede birden çok çocuğun bulunduğunu ve insanlarımızın önemli bir bölümünün de asgari ücretle çalıştıklarını göz önünde bulundurduğumuzda mali yükün boyutu ortaya çıkıyor.
Umarım Milli Eğitim Müdürlüğümüz sömestr dönüşü okullarımıza bu konuyla ilgili bir uyarı yazısı gönderir ve bu durumun bir an önce sona ermesini sağlar.
YORUMLAR