Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

OYUN TAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Biliyorum, yazılarımın çoğunda şuna sahip çıkalım, buna sahip çıkalım diye başlıyorum. Fazla olduğunu biliyorum, ama o kadar sahip çıkmadığımız değerlerimiz var ki, neredeyse insan her gün bir tanesini ele alabilir.

İşte bir örnek; oyun taşlarımız. Dünyanın en eski oyun taşları ilimizde bulundu ve halen Batman Müzesinde koruma altına alınmış durumda. Taşlar merkeze bağlı Başur Dinlenme Parkının arka tarafında bulunan Bakır Mezrası yakınlarında bulunan Başur Höyük kazıları esnasında bulundu. 2007 yılında başlanan bu kazılar henüz tamamlanamadı, ancak  bilinen nedenlerden dolayı son  iki yılda da kazı çalışmalarına ara verilmiş durumda.

Henüz tamamlanmamış olmasına rağmen Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur başkanlığındaki bir ekip tarafından gerçekleştirilen bu kazılarda  çok önemli buluntular ele geçirildi. Bu buluntular arasında bütün arkeoloji camiası ile  dünyanın önemli bir bölümünün ilgisini çeken buluntu, oyun taşları oldu.

Günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve domuz ve köpek ağırlıklı 49 taştan oluşan bu oyun seti içinde genç bir insan ile yetişkin bir insanın iskeletlerinin bulunduğu bir mezarda bulundu. Bu oyun seti dünya genelinde yapılan bütün arkeolojik kazılarda bulunan eski oyun taşları olarak kabul ediliyor.

Oyun taşlarının Kazı Ekibi Başkanı Doç.Dr.Haluk Sağlamtimur tarafından uluslararası bir arkeoloji seminerinde tebliğ olarak duyurulmasının ardından bunu haber yapan uluslararası bir site de haber tam bir milyon kez tıklandı. Amerikalılar ve Japonlar bu taşlara  büyük ilgi gösterdiler. Özellikle Japonlar bu oyunun kurallarını belirleyerek ve seri üretimini yaparak bütün dünyaya sunmak istiyorlardı.

Olayın ticari yönünü ilimiz açısından kullanabiliriz. Bu oyuna verilecek olan ad Siirt veya Siirt’i anımsatacak bir isim olarak belirlenebilir. Bu sayede  ilimizin dünya çapında tanıtımını sağlamış olabiliriz. Ancak ondanda daha önemlisi biz bu oyun taşlarının evlerine dönmesini sağlayacak ortamı yani müzeyi bir an önce kuralım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER