Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

PETROL ARAMALARINDA YETERSİZ KALIYORUZ!

21. yüzyılın en önemli

21. yüzyılın en önemli maddelerinden biri olan petrolün büyük bölümünü dış ülkelerden ithal ediyor ve bu nedenle en büyük ödemeyi bu ihtiyaç kalemine yapıyoruz. Yıllar önce hazırlandığı gün ışığına kavuşan Petrol haritasında, çok sayıda olası petrol alanlarının işaret edilmesine rağmen halen petrol fakiri ülke olmamız, bu alandaki zenginliği aramada yetersiz kalmamızdan kaynaklanıyor.

Petrol arama sondajlarının maliyeti yüksektir ve bu nedenle bütçeden bu alandaki çalışmalara yeterli bir pay ayrılamazken hangi alanların ele alınmasına öncelik verilmesi gerektiği noktası üzerinde de duyarlılıkla durulmadığını sanıyorum. Ülkemizde üretilen petrolün %98’i Güneydoğu Anadolu’dan elde edilirken, bölgenin bazı noktalarında daha bu zenginliğin bulunması ihtimali de yeterince önemsenmiyor. Yıllar önce bazı yabancı petrol şirketlerince bölgemizde ve özellikle Siirt yöresinde gerçekleştirilen petrol arama sondajlarında ulaşılan petrolü işletmenin ekonomik olmadığı belirtilerek çalışmalara son verildiğini belirten bazı büyüklerimiz; “Oysa sondaja sahne olan bazı yerler için müjde veren şirketler de olmuştu. Fakat, daha sonra işletilmesinin ekonomik olmadığı açıklaması yapılmıştı..” derlerken, önemli zenginliğe yönelik olarak çok yönlü entrikalar döndüğüne değindiklerinde; “Bu nedenle yabancı şirketlerin petrol aramalarına sahne olan alanların petrol mühendislerimiz tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir ama dikkate alan olmuyor..” ifadelerini seslendiriyorlar.

Yenilenemeyen enerji olması nedeniyle 50-60 yıl sonra petrolün tükenebileceğini göz önünde bulunduran ülkeler, yenilebilir enerjiden en iyi şekilde yararlanmaya yönelik çalışmalar yaparken, yeni petrol rezervlerine ulaşabilmek için de arayış içindedirler. Petrolün önemi sadece enerji kaynağı olmasından kaynaklı olmayıp, sanayileşme alanında da büyük paya sahiptir ve bu nedenle “Nerde petrol varsa, orda kavga vardır…” görüşünü dillendirenler olmaktadır.

Etrafımızı çevreleyen komşu ülkelerin çoğunda petrol zenginliği varken bizlerde üretilen petrolün yok denecek düzeyde kalması, şaşırtmaktadır ve petrol aramalarında yetersiz kaldığımız ifadelerini kullanmamıza yol açmaktadır. Temennimiz, bölgemizde ve Siirt’imizde petrol arama sondajlarına daha çok imkan tanınmasıdır diyerek ilgili Bakanlığımız yetkililerinin dikkatini çekiyorum.