Kaybolmakta olan kültürümüze ilişkin politikamızın nasıl olması gerektiği konusunu ele almaya devam ediyoruz.
İlimizde kültürel alanda altyapı eksiklerimiz giderilmedikçe başka hiç bir çalışma yapmamamız gerekiyor.. Nedir bu alt yapı eksiklikleri? Maddeler halinde sıralayalım;
a)Envanterimizin olmayışı.. Nerede hangi tarihi ve kültürel eserimiz var ya da ilçe köylerimizde etkin olan soyut kültür öğeleri nelerdir? Bunu tam olarak bilemiyoruz.. Bu konuda yapılan bir kaç çalışma ya dar kapsamlı ya da yanlışlarla dolu.. Öncelikle geniş ve gerçekçi bir envanter çalışması yapılması gerekiyor.
b)Envanter çalışması tamamlandıktan sonra, tespit edilen eserlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.. Son 20 yılda yok olup giden düzinelerce eseri örnek olarak verebilirim.
c)Vatandaşların turizm için gerekli olan bilince ulaşması yönünde çalışmalar yapılmalıdır,
ç)Yine bu alanda çalışacak yeterli ve eğitimli personel temin edilmelidir.. Allah aşkına bu memleketin bırakın yabancı dili. daha Türkçe anlatım yapacak turizm rehberi yok.
d)Müzenin kurulması ve halen Batman ve Hasankeyf Müzelerinde sergilenen 4.500’ü aşkın arkeolojik eserimizin sahip oldukları yere, yani ilimize getirilmeleri sağlanmalıdır.
e)Daha çok somut olan bu çalışmaların yanı sıra, her geçen hızlı bir şekilde kaybolmakta olan somut olmayan kültürümüze yönelik çalışmalar yapılmalıdır.. Başka bir deyimle türkülerimiz, şarkılarımız, manilerimiz, masallarımız, hikayelerimiz ve gelenek göreneklerimiz araştırılmalı ve kayıt altına alınarak kaybolmalarının önüne geçilmelidir.
Ancak bu ve benzeri çalışmaları yaptıktan sonra verim alabileceğimize inanıyorum.. Bir başka yazıda bu çalışmaların nasıl gerçekleştirilebileceği konusundaki düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.