Polis teşkilâtının Osmanlı döneminde 1845 yılının 10 Nisan günü kurulduğu kabul edilir. Her yıl 4-10 Nisan tarihleri arası günler (POLİS HAFTASI) olarak kutlanır. Polis teşkilâtının kuruluşunun uzun bir serüveni vardır. Birçok merhalelerden geçtikten sonra bugünkü şekliyle vücut bulmuştur.
Polis teşkilâtı, Türkiye Cumhuriyetinin iç güvenliğini sağlamakla görevlidir. Kırsalda, güvenliği sağlamak ise Jandarma teşkilâtının görevidir. Ancak, bu iki teşkilâtın zaman-zaman birlikte hareket ettikleri, polisin, kırsalda; jandarmanın da şehir merkezlerinde müşterek operasyonlar düzenlediği yaşanan gerçeklerdendir.
Polislik mesleği, mesleklerin en kutsallardan biridir. Vatandaşların güvenliklerinin sağlanmasının ilk kapısıdır. Polislerin, bir hâkim, bir avukat, bir savcı kadar hukuk bilmeleri gereklidir. Gerçekte, Polis Meslek Eğitim Merkezlerinin, Polis Meslek Yüksek Okullarının, Polis Akademilerinin müfredatlarının ağırlıklı olarak hukuk dersleri olması gerekir.
Hukuk bilmeyen polis, salahiyet alanını bilmez, dolayısıyla görevini hakkıyla yapamaz. Polis vatandaşlara, hatta suçlulara karşı bile müşfik olmak durumundadır. Unutulmamalı ki, polisin vatandaşa karşı davranışı, devletin vatandaşa davranışı olarak yorumlanır. Özellikle toplumsal olaylarda dengeyi gözetlemek durumundadır. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde yasalara uygun davranmalı, göstericileri siyasi görüşlerine göre değerlendirmemeli, yasalar ne emrediyorsa o şekilde hareket etmelidir.
Polislik, gerçekten kutsal olduğu kadar, sorumluluğu yüksek bir görevdir. Bu mesleğin de askerler gibi şehitleri, gazileri vardır. Vatandaşlar olarak evlerimizde, iş yerlerimizde, yollarda, sokaklarda rahat ve huzur içinde gezebiliyorsak, bunu polis teşkilâtının fedakâr mensuplarına borçlu olduğumuzu unutmamalıyız.
İşin gerçeği şu ki, şehitler ve gaziler veren, günün 24 saati görev başında olan Polislerimize maddi açıdan yeterli desteğin verildiği kanaatinde değiliz.
Polis teşkilâtının kuruluşunu kutlayarak şehitlerine YÜCE ALLAH’TAN RAHMETLER, GAZİLERİNE UZUN VE HAYIRLI BİR YAŞAM DİLERKEN, TÜRKİYE Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN SÖYLEMLERİYLE ve diğer bazı söylemleri sunarak yazımızı noktalayacağız.
*Polis asker kadar disiplinli, hukukçu kadar hukuk adamı, bir anne kadar şefkatli olmalıdır.
*Polis kanun adamıdır. Ona her zaman saygı göstermeli ve itaat etmelidir.
*Polise saygı, devlete saygıdır.
*Polis, devlet gücünün temsilcisidir.
*Polis ol, polisle ol, polislik olma.
*Polis demokratik düzenin kararlı koruyucusudur.
*Toplum güvenliğinin en temel öğesi polistir.
*Herkesin Polisi Kendi Vicdanıdır.
*Adalete İlk Açılan Kapı Karakoldur.
*Polis iç güvenliğimizin teminatıdır.
*Halkın huzuru polisin gururudur.
*Polis demokratik düzenin kararlı koruyucusudur.
*Türk Polisi Atasının İzinde Halkının hizmetindedir.
Tüm emniyet teşkilatı mensuplarının polis haftası kutlu olsun.
YORUMLAR