Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ramazan Köşesi: Hazırlayan Ahmed Arıtürk

ORUCU BOZAN VE  BOZMAYAN HALLER-11-

ORUCU BOZAN VE  BOZMAYAN HALLER-11-

Sual: Orucu bozup bozmayan şeyler hakkında genel bilgi verir misiniz?

CEVAP: Kalp hastasının göğsüne sürdüğü ilaç, orucu bozmaz. Çünkü, sağlam deriye sürülen ilaç, deriden içeriye girse de orucu bozmaz. Dil altına konulup emilenler bozar. Kulağa konulan ilaç da bozar.

Morfinle dişini çektirdikten sonra, oruç bozulduğu için, yiyip içene kefaret gerekmez, kaza gerekir. Bir hastalık sebebiyle de iğne [enjeksiyon] yapılınca oruç bozulur ve kaza gerekir. Oruç bu şekilde bozulduktan sonra yiyip içmek, kefaret gerektirmez. Diş çektirmek orucu bozmaz. Dişten çıkan kan yutulursa oruç bozulur. Ramazan orucunu tutarken iğne vurduranın veya dişinden çıkan kanı yutanın orucu bozulur, gününe gün kaza gerekir, kefaret gerekmez.

İstemeyerek ağız dolusu kusmak orucu bozmaz. İsteyerek, zorlayarak az bir kusma orucu bozmaz ise de, ağız dolusu kusmak bozar. Hadis-i şerifte (Kendiliğinden ağız dolusu kusanın orucu bozulmaz. İsteyerek ağız dolusu kusanın orucu bozulur, kazası gerekir.) buyruldu.

Tıraş olurken kanayan yere, kanın durması için kantaşı sürmek orucu bozmaz.

Gündüz uyurken ihtilam olunca oruç bozulmaz. Uyanınca ilk fırsatta gusledilir. Hadis-i şerifte, (İhtilam olmak orucu bozmaz.) buyruldu. Gusletmekle de oruç bozulmaz. Guslederken vücudun içine su girmemesine dikkat etmelidir! İçeri su girerse oruç bozulur.

Basur dışarıda iken taharetlendikten sonra, yaş olarak içeri girerse oruç bozulur. Taharetlendikten sonra kurulanırsa bozulmaz.

Bir hasta, ilaç alarak, orucunu bozsa, kefaret gerekmez. Çünkü dinimizin bildirdiği bir özürle, yani zaruretle oruç bozulunca yalnız kaza gerekir. Fakat basit bir hastalık için oruç bozmamalıdır!

Abdest alırken hata ile boğazına su kaçan, orucu bozulduğu için yiyip içse, yalnız kaza gerekir.

Kulağa damlatılan ilaç orucu bozar. Göze damlatılan ilaç bozmaz. Dişe konulan ilaç, yutulmadığı müddetçe orucu bozmaz. Hatta ilacın tadı boğazda hissedilse de bozmaz. Ağızdaki yara, namazda okumaya mani değilse, ilaçla gargara mekruh olur. Okumaya mani olursa, ilaçla gargara etmek mekruh olmaz. Çünkü özür vardır.

Oruçlu iken dişleri macunla fırçalamak mekruhtur. Boğaza kaçarsa oruç bozulur.

Ramazan-ı şerifte gündüz muayyen hali sona eren kadın, bir şey yiyip içmeden oruçlu gibi durur. Fakat oruçlu iken muayyen hali zuhur eden kadının, oruçlu gibi durması gerekmez, yiyip içebilir.

(Devam edecek)

RAMAZAN FIKRASI

“PAŞA HAZRETLERİ, BABANI DA TANIYORMUŞ!”

Şâir Eşref, davetli olduğu bir Paşa’nın iftar yemeğine giderken, yolda bir arkadaşına rast gelmiş. Şâir’in, iftar yemeğine gitmekte olduğunu öğrenen arkadaşı:

-Ne olur, ben de seninle geleyim! demiş.

Şâir de, arkadaşını kıramamış:

-Peki, gel bakalım. Paşa Hazretlerine “Amcamın oğlu” olarak takdim edeceğim, haberin olsun diyerek taktik vermiş. Şâir, yanındaki arkadaşıyla, iftar verilecek Paşanın konağına doğru giderlerken, bir başka arkadaşı da onları görmüş ve takılmak istemiş. Eşref:

-Haydi, sen de gel bakalım. Seni de Paşa Hazretlerine “Dayımın oğlu” olarak takdim edeceğim. Unutma! diyerek tembihlemiş. Üç arkadaş birlikte yol alırlarken, bu defa, gerçekten ayyaş bir arkadaşlarına rastlamışlar. Arkadaşları da iftar yemeğine katılmak için Eşref’ten ricada bulunmuş:

-Ne olur, ben de sizinle geleyim! diye, adeta yalvar, yakar olmuş. Şâir:

-Yahu, biri için “Amcamın oğlu”, diğeri için “Dayımın oğlu” diyeceğim. Peki, senin için ne diyeceğim? diyerek götürmek istemeyince, muhatabı cevap vermiş:

-Sen hiç merak etme! Paşa Hazretleri, zaten beni tanır! demiş.

Şâir Eşref, çârnaçâr onu da beraberinde götürmüş.

Ancak, Şâir ve üç kafadar arkadaşı Paşanın divanına çıkınca. Paşa, hayli öfkelenmiş. Eşref’e:

-Hadi, diyelim ki bu iki kişiyi beraberinde getirdin. Ya o arkanda gizlenen EŞEKOĞLU EŞEĞİ ne demeye getirdin! diyerek “Paşa Hazretleri zaten beni tanır!” diyen üçüncü şahsı gösterince, Şâir Eşref de, o arkadaşına dönerek:

-Doğru söylemişsin. Paşa Hazretleri yalnız seni değil, Babanı da tanıyormuş! demiş, yolda olan bitenleri Paşa’ya arzetmiş. Şâir Eşref’in “BABANI DA TANIYORMUŞ!” nüktesine kahkahalarla gülen Paşa:

-Haydi neyse, soframıza gelen birini kovacak halimiz yok ya! diyerek, Şâirle birlikte, arkadaşlarını iftar sofrasına oturtmuş…

RAMAZAN MÂNİ’Sİ

İFTAR SAATİ GELDİ

SOFRAYI SERİN HAYDİ

BELLİ SOFRAYA DÜŞMÜŞ

RAMAZAN BEREKETİ

HADİS-İ ŞERİF MEÂLİ ÂLİSİ

BEŞ VAKİT NAMAZ, BİR CUMA NAMAZI DİĞER CUMA NAMAZINA, BİR RAMAZAN DİĞER RAMAZANA HEP KEFARETTİRLER. BÜYÜK GÜNAH İRTİKAP EDİLMEDİKÇE ARALARINDAKİ GÜNAHLARI AFFETTİRİRLER.
(MÜSLİM, TAHARET 14, (223); TİRMİZİ, SALAT 160, (214))

 BUGÜN SİİRT İÇİN

İFTAR SAATİ: 18:23 İMSAK SAATİ: 05:01