Ramazan ve Oruç-1-
Arabi ayların dokuzuncusu Ramazan-ı Şeriftir. Diğer bir ifadeyle oruç ayıdır. Ramazan ayında oruç tutmak ve imsak denilen vakitten, iftar vaktine kadar yemek, içmek, cinsi münasebette bulunmak baliğ, hasta ve yolcu olmayan bütün insanlara (Müslümanlara) farzdır.
Ramazan Ayı İle İlgili Âyet-i Kerimelerin Meâli Âlileri
Kuran-ı Kerim’de, Ramazan ayında Orucun farz kılındığını belirten âyet-i kerimelerin meâli âlilerini okuyucularımızın dikkatlerine sunalım:
2/183-184“Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi. Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için size de sayılı günlerde farz kılındı. Sizden hasta olan veya yolculukta bulunan kimse (tutamadığı günlerin) sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca güçlükle dayananların oruç yerine, bir yoksulu doyuracak kadar fidye vermeleri gerekir. Kim içinden gelerek, daha çok iyilik yaparsa, bu kendisi için daha iyi olur. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.
2/185- “Ramazan ayında insanlara rehber olarak ve (doğruyu yanlıştan) ayırıcı ve yol gösterici belgelerle Kuran indirilmiştir. Kim bu aya tanık olursa, onda oruç tutsun. Hasta olan veya yolculukta bulunan ise (aynı) sayıda diğer günlerde tutar, Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. (O halde) sayıyı tamamlayın ve size yol göstermesinden dolayı Allah’ı ululayın. Böylece minnettarlığınızı göstermiş olursunuz.
2/187- “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmanız size helal kılındı. Onlar sizin örtünüz, siz de onların örtüsüsünüzdür. Allah, kendinize haksızlık etmeye uğraştığınızı gördü, tövbenizi kabul etti ve sizi bağışladı, Artık kadınlarınıza yaklaşabilir ve Allah’ın sizin için yazdığını arayabilirsiniz. Tan yerinde gündüzün beyaz çizgisini gecenin siyah çizgisinden ayırt edinceye kadar yiyin, için. Sonra orucu geceye kadar tamamlayın. Mescitlere kapandığınız zaman kadınlarınıza yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın sınırlarıdır, onlara yanaşmayın. Allah kendisine karşı saygılı olsunlar diye, insanlara ayetlerini böylece apaçık bildirir.
Ramazan Fıkrası
Ramazan Geldi, Gitti Bile
Ramazan yaklaşınca, Siirtli erkek, evine paketlerle bir şeyler taşımağa başlamış. Her getirdiğinde de hanımına sık-sık tembihler:
-Bunlar Ramazan için! dermiş.
Kadın da biraz safmış. Kocasının getirdiği gıda maddelerini biriktiriyor amma, Kocasının “Ramazan” derken, Ramazan ayını kastettiğini idrak edemiyormuş.
Tam o günlerde, adı Ramazan olan KÖR bir dilenci evlerine gelmiş.
-Yaklaşan Ramazan hürmetine, bu â’ma Ramazan’a bir şeyler verin! demiş.
Saf kadın, kocasının Ramazan ayı için getirdiği ne varsa getirmiş, Ramazan adlı dilenciye vermiş. Akşam kocası eve gelip, yine:
-Bu paket de Ramazan için! deyince
Kadın:
-Oooo, senin haberin yok! Ramazan geldi, onun için getirdiğin bütün paketleri aldı, gitti bile! demiş.
Aman, hanımlar dikkat! Siz, siz olun da, bu saf hatun gibi dengesizlik yapmayın.
Ramazan Manisi
İLK TERAVİH, İLK SAHUR
RABBİN HUZURUNDA DUR
SAHUR VAKTİ DUALAR
ELBETTE MAKBUL OLUR
Hâdis-i Şerif Meâli Âlisi
Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz.
BU GECE İÇİN İMSAK SAATİ: 05:18