Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ramazan Köşesi:Hazırlayan Ahmed Arıtürk

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN HALLER-17-

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN HALLER-17-

SUAL: Yalan, gıybet, harâma bakmak gibi günâhlar orucu bozar mı?

CEVAP: Hadîs-i şerîfte, (Gıybet etmek, söz taşımak, yalan yere yemin etmek, nâmahreme şehvetle bakmak orucu bozar) buyruldu. İmâm-ı A’zâm Hazretleri, bu hadîs-i şerîfi açıklıyor ve, (Bu günâhlar orucun sevâbını bozar, sıhhatini bozmaz, oruç mekrûh olur) buyuruyor. Yanî, bu günâhları işleyen, oruç borcundan kurtulur ise de, oruca mahsûs büyük sevâba kavuşamaz. Hadîs-i şerîfte buyruldu ki: (Nice oruç tutan vardır ki, açlık ve susuzluktan başka bir şey elde etmez) [I. Mâce].

Oruç, müminler için bir nimet ve emânettir. Emânete riâyet etmek lâzımdır. Onun zâyi’ olmaması için şartlarını ve edeplerini gözetmek îcâp eder. Harâma bakmaktan sakınmalıdır! Hadîs-i şerîfte buyruldu ki: (Harâma bakmak, şeytanın zehirli bir okudur. Allahtan korkup bunu terkedene, Allahü teâlâ öyle bir îmân verir ki, tatlılığını kalbinde bulur.) [Hâkim].

Oruçlu, dilini de korumalıdır! Hadîs-i şerîfte buyruldu ki: (Oruç, ateşe kalkandır. Gıybetle parçalanmadıkça korur. Oruçlu câhillik edip de kötü söz söylemesin! Biri kendine sataşırsa, “ben oruçluyum” desin!) [Buhârî].

Gözü ve dili günâhlardan koruduğumuz gibi, kulağımızı da korumamız lâzımdır. Konuşulması harâm olan şeyi, dinlemek de harâmdır. El, ayak ve diğer uzuvları da harâmdan korumalıdır! Oruç tutup azâları ile günâh işleyen, ilâç yerine zehir içen hastaya benzer. Çünkü günâh zehirdir. İbâdetlerimizin sevâbını yok eder. Onun için oruçlarımızı ve diğer ibâdetlerimizi harâm işleyerek sevâpsız hâle getirmemeliyiz!

SUAL: Morfinle dişini çektirdikten sonra, “orucum bozuldu” diye yiyip içene kefâret mi gerekir?

CEVAP: Hayır kefâret gerekmez, kazâ gerekir. Bir hastalık sebebiyle de iğne [enjeksiyon] yapılınca oruç bozulur ve kazâ lâzım gelir. Oruç bozulduktan sonra yiyip içmek, kefâret gerektirmez.

SUAL: Abdest alırken hata ile boğazına su kaçan kimse, orucu bozulduğu için yiyip içse, kefaret mi gerekir?

CEVAP Orucu kasten bozmadığı için, yalnız kaza gerekir. (Hidâye)

RAMAZAN FIKRASI:İFTAR PAKETİ YERİNE ÇOCUĞUNU İFTARA GÖTÜREN PİNTİ

Siirtli birkaç arkadaş, birlikte iftar açmayı plânlamışlar. İftar yeri kararlaştırılmış, iftardan 10 dakika önce, herkes beraberinde bir şeyler götürecek ve getirilen yemekler sofraya konularak birlikte iftar açılacakmış.

Kararlaştırılan yerde ve saatte arkadaşlar toplanmışlar. Elinde birer paketle gelenler, paketleri açarak iftar sofrasına koymuşlar. Aralarında pintiliği ile tanınanı ise iftar paketi yerine beraberinde çocuğunu götürmüş.

Tabii, kim ne diyecek!

RAMAZAN MÂNİSİ

YARILANDI MÜBAREK,

DOKUNMADI BİZE PEK

TEĞET GEÇTİ, ÇARPMADI,

SONA DEK TUTABİLSEK

HÂDİS-İ ŞERİF MEÂLİ ÂLİSİ

KİM ORUÇLU OLDUĞU HALDE UNUTUR VE YERSE VEYA İÇERSE ORUCUNU TAMAMLASIN. ÇÜNKÜ ONA ALLAH YEDİRİP İÇİRMİŞTİR (MÜSLİM, SIYAM 171, (1155); TİRMİZİ, SAVM 26, (721))

BUGÜN SİİRT İÇİN

İFTAR SAATİ: 18:30 İMSAK SAATİ: 04:50