Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

SAHİ, BİR MÜZEMİZ OLACAKTI

Siirt, kamuoyunun  sürekli gündeminde yer alan ancak bir türlü gerçekleşemeyen bazı sorunlar vardır. Örneğin Kurtalan yolu, örneğin yeni Eruh yolu, örneğin demir yolunun Siirt’te kadar getirilmesi gibi. En az bu verdiğim örnekler kadar ihtiyaç duyulan ve sürekli gündemde olan bir başka konuda müze konusudur.

Onlarca yıldan beri ilimizde bir arkeoloji müzesinin kurulması gündemde. Görüşmeler yapıldı, açıklamalarda bulunuldu. Hatta kanun teklifi verildi. Yasa teklifi o yasama yılı içerisinde görüşülemediği için kadük oldu. Görüşmelerden, yazışmalardan raporlardan da  maalesef bir sonuç alamadık. Anlayacağınız, bütün bu çabalar sonucunda geldiğimiz nokta karanlık. Henüz bir gelişme yok.

Bu süre içerisinde komşu il, eski yavrumuz Batman ili müzesine kavuştu. Bildiğim kadarıyla şimdilerde Hasankeyf ilçesinde bir müze kurulması için çalışmalar sürdürülüyor. Bu müzenin en yakın bir zamanda kurulacağına ve öbür ilçelerde de kurulması için yeni çabalar harcanacağına da inanıyorum.

Oysa son 17 yıl yılda ilimizde dört yerde yapılan  arkeolojik kazılar önemli buluntular ele geçirildi. Merkeze bağlı Türbe Höyük, Ormanardı Güzir Höyük, Başur Höyük ile Kurtalan ilçemize bağlı Çattepe Köyünde yapılan kazılarda çok önemli buluntular ele geçirildi. Bu kazıları gerçekleştiren arkeologlarla yaptığım görüşmelerde halen  Van, Diyarbakır ve Batman Müzelerinin depolarında  muhafaza altında tutulan bu buluntularla;  bir değil, birden çok müzenin donatılabileceği bilgisini aldım.

Bu buluntular arasında hafızada kalanlar arasında göz idolleri, ilkel silahlar, bölgenin bilinen tarihini değiştirecek nitelikte olan çivi yazılı tablet ve bütün dünyanın ilgisini çeken Başur Höyükte ele geçirilen, tarihin bilinen en eski oyun taşları olan 49 adet taşta bulunuyor.Buluntuların sayısı on binleri aşıyor.

Eski hükümet konağının  müze haline getirilmesi için Kültür ve  Turizm Müdürlüğünün çalışma yaptığını ve iyi yol aldığını biliyorum. Hatta bu amaçla eski hükümet konağında çalışmalara başlanmış durumda.Umarım bu iyi niyetli çabalar en kısa zamanda sonuç verir.

Hem müzeyi kuralım ve hem de mirasımıza sahip çıkarak,  çevre illerdeki  müzelerde bulunan buluntuları ilimize getirelim.Tıpkı şimdilerde,  ülkemizin sınırları dışına kaçırılmış eserlerimizi  geri almak için çalıştığı gibi.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER