TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ ile İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ile 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Sabahat ERDOĞAN SARITAŞ/Siirt Milletvekili
Siirt ilinde son dönemde art arda yaşanan kız çocukları ve kadın kaybolma vakaları, kamuoyunda endişe yaratmaktadır. Türkiye’de çocuk ve kadın güvenliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi açısından bu tür olayların nedenleri, araştırılması ve çözüm yolları büyük önem taşımaktadır.
Son olarak, 24 Mart 2025 tarihinde Şirvan ilçesinde bir kadının, 2 Mart 2025 tarihinde Siirt merkezde genç bir kız çocuğunun ve 2 Ekim 2024 tarihinde de yine Siirt’te bir kız çocuğunun kaybolduğuna dair haberler basına yansımıştır. Her üç olayda da kayıp şahıslar sağ olarak bulunmuş olsa da bu tür vakaların neden meydana geldiği, olayların detaylı bir şekilde araştırılıp araştırılmadığı ve benzer olayların önlenmesi için ne tür tedbirler alındığı kamuoyunun merak ettiği hususlardır.
Bu kapsamda;
- Son beş yıl içerisinde Siirt ilinde kaybolan kız çocukları ve kadınların sayısı kaçtır? Bu vakaların kaçı sağ olarak bulunmuş, kaçı hakkında halen araştırmalar sürmektedir?
- Siirt’te kaybolan kadın ve çocukların kaybolma nedenleri araştırılmış mıdır? Şayet araştırılmışsa, tespit edilen temel sebepler nelerdir?
- Bu tür kayıpların önlenmesi için Siirt özelinde ve Türkiye genelinde alınan önlemler nelerdir?
- Son yıllarda çocuk ve kadın kayıplarında artış gözlemlenmiş midir? Eğer artış söz konusu ise, bu artışın nedenleri üzerine herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?
- Son vakalarda kaybolan bireylerin sağlık durumu hakkında kamuoyuna açıklanan bilgiler dışında, psikolojik destek sağlanmış mıdır? Özellikle kaybolma sürecinde travmaya maruz kalabilecekleri göz önünde bulundurularak, devlet tarafından psikososyal destek mekanizmaları devreye sokulmuş mudur?
- Siirt ve benzeri illerde, çocuk ve kadın kayıplarını önlemeye yönelik farkındalık artırıcı kampanyalar, eğitimler veya toplumsal bilgilendirme çalışmaları yürütülmekte midir? Eğer yürütülmüyorsa, böyle çalışmaların hayata geçirilmesi planlanmakta mıdır?
- Türkiye genelinde çocuk ve kadın kayıpları konusunda merkezi bir veri tabanı oluşturulmuş mudur? Kayıp olaylarının ortak noktalarını belirleyerek önleyici tedbirler almak adına, bu tür verilerin analiz edilmesine yönelik özel bir birim veya çalışma grubu bulunmakta mıdır?