Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

SEÇİM BARAJI SIFIRLANMALI!

Dünyanın hiçbir ülkesinde yüzde 10’luk  seçim barajı yoktur. 12 Eylül darbesinin ürünü olan anayasayla seçim barajının yüzde 10 düzeyine çıkarılması, bazı siyasi akımların önlerini kesmek hedefine yönelikti. Yüzde 10’luk seçim barajı yüzünden Türkiye çok kaybetti. Halkın iradesi Türkiye Büyük millet Meclisine tam anlamıyla yansımadı. Azınlığa dayalı iktidarlar kuruldu. Yüzde 34 oyla, mecliste yüzde 65 çoğunluk alan siyasi partiler oldu. Bütün taleplere rağmen, iktidarların hesaplarına gelmediği için yüzde 10’luk seçim barajı indirilmedi. Ancak, şimdilerde seçim barajının yüzde 7’ler, hatta yüzde 5’ler düzeyine düşürüleceği söyleniyor. Tabii, bunu gerçekleştirebilecek olan Cumhur ittifakıdır. Mecliste çoğunluk onlarda (el kaldır), (el indir) taktiğiyle kanunlar çıkarılıyor.

Peki, seçim barajının düşürülmek istenmesinin sebebi ne olabilir. Bütün kamuoyu araştırmaları gösteriyor ki, Cumhur ittifakının küçük ortağı MHP bir erken seçim durumunda baraj altında kalacaktır. Buna karşılık yıllarca baraj altında kalmaları için çaba gösterilen HDP ve İYİ Parti yüzde 10 barajı rahatlıkla aşabilecektir. Yani, Cumhur ittifakının küçük ortağı baraj altında kalacak amma, millet ittifakının ortakları gibi görülen HDP ve İYİ parti rahatlıkla barajı aşacaklardır. İşte, Cumhur ittifakını telaşa düşüren budur. Olur ya MHP mesela yüzde 9 oranında oy alsa ve meclise milletvekili sokamazsa cumhur ittifakı çökmüş olmayacak mı!

Seçim barajının düşürülmesinin tek sebebi, MHP’nin durumudur. Kamuoyu araştırmalarında yüzde 7’ler, 8’ler düzeyinde görülen MHP’nin yüzde 9.9 oy alsa bile barajı aşmış olmayacağına göre, bunun çaresini bulmak gerekir. Hem zaten HDP ve İYİ Parti için baraj sorunu yok. O halde barajı yüzde 10 düzeyinden, yüzde 7’lere, hatta yüzde 5’lere çekmek cumhur ittifakının lehine olacak demektir.

Cumhur ittifakı seçim barajını yüzde 7 ile yüzde 5 arasına indirmek gibi bir ikilem içindeyse bu demektir ki, MHP’nin yüzde 7 oranında oy alabileceğini bile şüpheli görmektedir.

Bilindiği gibi 1960 anayasasıyla seçim barajı sıfırlanmış, hatta, milli bakiye sistemi getirilerek, hiçbir seçmenin tercihinin boşa gitmemesi için en demokratik seçim sistemi getirilmişti. Bu sisteme göre, bütün siyasi partilerin ülke genelinde aldıkları artık oylar toplanıyor ve ülke genelinde aldıkları oy kadar milletvekili çıkarmaları sağlanıyordu. Yani, Türkiye genelinde yüzde 1’in altında bile oy alan bir siyasi parti, mecliste temsil edilebiliyordu.

Bize göre barajın yüzde 7 veya 5’ler düzeyinde düşürülmesi yerine sıfırlanması ve milli bakiye sistemine dönülmesi demokrasimiz açısından en isabetli olanıdır. Yüzde 10’luk yüksek bir baraj varken, Türkiye’de demokrasinin varlığından bahsedilemeyeceğini anımsatmakta yarar görüyoruz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER