Şehrin eski kesiminin silüetini bozan yapılaşmalara zamanında da karşı çıkmıştık. İş Bankası Şubesi ile bitişiğindeki Özel idare iş hanı yapıldıklarında da konuyu dile getirmiş ve Şehrin girişine set çeken birer duvar gibi olacaklarına dikkatleri çekmiştik. Daha önce de Çarşı Camii ile bu iki binanın hemen arkasında kalan kesimde Kasaplar Hali inşa edildiğinde, tarihi camiin önü kapanmasın diye, kasaplar halinin tek katlı olması planlanmış, üzeri bombeli olarak yapılmıştı ki, üzerine kat çıkılmasının peşinen önlemi alınmıştı.
Ama bu bir gerçektir ki, aradan geçen zaman içinde aynı Belediye Kasaplar için inşa edilen dükkânların üzerine 3-4 kat bina çıkılmasına ruhsat verdi. Zaten, İş bankasıyla, bitişiğindeki Özel idare iş hanının inşa edilmesinden sonra, Kasaplar Halinin tek katlı kalmasının pek bir anlamı da kalmamıştı. Çünkü bu iki yapı zaten Şehrin silüetini yeterince bozmaktaydı.
Yeni Valilik binası yapıldıktan sonra, Özel idare iş hanındaki resmi kurum ve kuruluşlar da taşındılar. Yani, bu binada artık resmi daire kalmadı. 4-5-6 ve 7’inci katlar tamamıyla boşaltılacak. Diğer katlarda belediyeye ait bölümler yanında, vatandaşlara satılan yerler de bulunmaktadır. Özel İdare iş hanında kendisine ait iş yerlerini satışa çıkarmışken, bu iş yerlerini satmak yerine artık bu iki binanın ve arkasındaki eski kasaplar halinin istimlâk edilerek yıktırılması ve Şehrin eski kesimi ile aslında tarihi bir yapı olan Çarşı Camiinin (Şeyh Muhammed El Askeri Camii) silütenin ortaya çıkarılmasının tam zamanıdır.
Her nedense, bizde belediyeler böyle önemli hizmetlere pek el atmazlar. Şehrin silüeti bozulmuş mu, bozulmamış mı pek ilgilenmezler. İmar planlarında kalıcı değil, taleplere göre değişiklikler yaparlar. Biri on katlı inşaat yapmak isterse, çaresine bakar, müşteri memnuniyetini(!) ön plânda tutarlar.
Siirt’in eski kesiminin önünde bir duvar gibi inşa edilmiş olan İş bankası binasına, bitişiğindeki Özel idare iş hanına, arkalarındaki Eski Kasaplar Halinin ucube gibi yükselen yapılarına önem vermezler. Şehrin silüeti bozulmuş, bozulmamış umurlarında bile değil! Bunun için böyle önemli projelere kafa yormazlar. Yolları, caddeleri, meydanları gerekli yerlere yapmaz, yerleşimi, ruhsat alacak şahısların taleplerine uygun planlarlar. Yani, plan yok, pilav var!
Şunu da belirteyim, bu durum sadece mevcut Belediyenin de tutumundan kaynaklanmıyor. Daha öncekiler de böyle yaptılar. Böyle olmasaydı, hangi belediye iş bankası ile bitişiğindeki özel idare iş hanı binasının yapılmasına ruhsat verirdi. İlk planda tek katlı olarak ruhsata bağlanan Eski Kasaplar Hali üzerinde ucube gibi katların çıkmasına göz yumardı!
Samimi olarak söylüyorum, Siirt’i planlı olarak geliştirmeyi hedefleyerek çalışan tek bir Belediye Başkanı gelmiştir. Aynı zamanda Vali olan bu merhum zat Sakıp Beygo’dur. Şehrin eski kesiminde Sakıp Beygo’nun zamanında açılan caddeler de olmasaydı, eski Şehrin büyük bir köyden farkı olmayacaktı.
Şimdi biz, eski Şehrin silüteni bozan İş bankası binası ile bitişiğindeki özel idare iş hanını ve hemen arkalarındaki eski kasaplar halini istimlâk ederek yıktıracak ve geniş bir meydana çevirerek şehrin çehresini değiştirecek yürekli bir Belediye yönetimi bekliyoruz.
YORUMLAR